餐廳: 永年士多 (寶城洋樓)
資訊:

2015-11-21 730 瀏覽
永年車仔麵,長期門口都排有人龍 ,翻新後開業時間長咗,人龍人相對少咗,平均十五分鐘,就可以取餐享用。三餸車仔麵加吓加吓已經加到32蚊,最出名嘅餸,定係豬腸,可以話係must嗌。我從來都唔食豬大腸,但永年嘅豬腸絕對係好出色,無酥味,肥美,夠入味,試過一次後係會掛住的。蘿白,永遠都係太甜,果種甜明顯係人造出黎。鹵水雞翼,同樣係出名,夠入味,鹵水味獨特。至於腐竹,紫菜,全屬於索湯嘅餸。個人口味甜,對於永年湯底百吃不厭,但亦屬個人口味,有朋友試過後會覺得太甜好怪。至於一定唔少得嘅個個辣汁,千萬唔好睇少,辣汁係相當之辣,唔食得辣嘅朋友小辣也嫌辣,但好辣的我,叫大辣,越食越過癮。
  • 豬腸
  • 辣汁