2015-05-07 659 瀏覽
long weekend後番工真係好唔慣. 決定放工同朋友去元朗食街(又新街)食個靚飯獎勵自己. 今次發現又新街除左串燒豆花燒賣粥同魚旦粉呢D"小食"之外, 原來斬有間門口靚靚仔仔可以坐得舒舒服服有wifi有電視既餐廳! horhor~元朗真係尋寶既好地方!鍾意good morning冇固定既set dinner. 隨意係a la car度揀個main course/ pasta/ risotto 加錢就upgrade 成 combo! 非常 flexible. 我地點左個homemamde pasta同豬鞍扒. 每人加左$50 變做湯+頭盤set. 唔轉呢款亦可以加$40要甜品同drinks.好有heart麵包-(估計係toast with dried tomato)! 外脆內軟. oil & vinegar都唔駛落已經好好味.頭盤- 白酒汁煮蜆. 十個推!!!! d蜆好大隻(大過一隻湯匙!!!!) 好鮮甜!! 一問之下原來係紐西蘭蜆!! 聽說呢個size好普通. 有時會更大呢!! 個白酒汁好夠味.配左D青瓜令口感豐富D. 識食既我地就梗係用埋d汁黎沾麵包食喇.鵝肝多士. 自
足料雜菜湯
頭盤- 白酒汁煮蜆. 十個推!!!!
蒜茸忌廉白酒汁煮紐西蘭蜆
鵝肝多士.
自己好怕D鵝肝有"渣". 呢個大大塊少少"渣"都冇. 入口即溶. 外層香脆!
鵝肝同toast中間有蕃茄粒中和下. 冇咁膩. 罪惡感都少d~
烤黑毛豬鞍扒
呢碟main一上檯我以為佢拎錯左碟羊架俾我... 原來豬鞍同羊鞍咁似樣.. 真係孤陋寡聞

塊豬鞍扒係非一般好食. 好厚, 但食落去一D都唔"鞋", 好嫩. 煮到9成熟係唔同d! (只有黑毛豬先可以唔駛全熟啊~)

homemade pasta
自家制手捲意粉in black truffle cream sauce
truffle同bacon味都好出. 一邊拌勻sauce and pasta 就一路聞到好強烈既松露香. nice!
自家搓twisted pasta. 每條都唔係好長. 但條條都掛左好多汁係上面

不一樣的tiramisu [topped with 鮮果& coat左caramel既穌皮]
Tiramisu
脆卜卜既coated 穌皮係神來之筆, 令個tiramisu 唔會好似平時食果d 咁悶咁寡.
portion好大, 2-3人share就岩岩好.

呢間小店令人好驚喜. 門口classy店內casual. 食物係估佢唔到咁好. 下次放工要再黎. 試埋佢個牛扒!!
2015-05-04
蒜茸忌廉白酒汁煮紐西蘭蜆