2018-01-04 1055 瀏覽
大部份外區人,都會去又新街那邊兩間知名鹵水店。但懂路的元朗區內人,則大多會去“大橋街市”內的一檔鹵水店“巴香坊”。巴香坊神奇的地方在於,根本宣傳不多,知道懂路的大多是朋友間口耳相傳,食過試過就傳開去,位於大橋街市同一條巷內,同時有幾間賣類似鹵水產品的,但能夠做到放工時段有人龍排隊購買的,恐怕巴香坊是最強的一家。另一個傳奇的地方係,此店經常隨意休息的,有時更是一休十多日,正常情況此種不定時店舖早就被市場遺棄,我都試過摸過兩次門釘,但此店的熟客都願意乖乖的等佢休息完再來朝聖。 平時我買開係鹵水 金錢,紅腸,鹵水雞翼,鹵蛋等等的。但朋友今日強烈建議我一定要試佢個“手撕口水雞”,包試過翻尋味咁話喎,於是就買左半隻,返到屋企打開開始食,嘩不得了,個“口水汁”真係好惹味,辣得來大叫過癮果隻。而且,最奇怪係半隻雞食極都未食完,根本足足有平時厚興渝記一隻既份量咁。抵食又好食呀!

大部份外區人,都會去又新街那邊兩間知名鹵水店。

平時我買開係鹵水 金錢,紅腸,鹵水雞翼,鹵蛋等等的。

• 手撕口水雞