2014-06-21 1449 瀏覽
今日夜晚十點揸車出佐敦搵野食,去到白加士街啱啱好有位泊車,一落車就正正係依間四年無食過既老牌麵店門口,就決定入去食之前仲係面書打卡,入到去就坐低,一個年輕朋友覆我既面書話依間野晤好食,咁就更加要試下,一間唔好食既麵檔有咩法寶可以生存到超過半個世紀咁耐。          平時聽人講麥文記主打「細佣」同「豬手」,不過你想食其他既,種類之多,絕對係有一樣啱您口味,當然我今次係食「細佣」,加「菜心」        先講下菜心,眼望落去已經可見,菜葉全部都係嫰葉,菜莖太過粗既位置都切去,食落爽,嫩,而且唔會起渣難咬,可見擇菜,切菜既細心。     再黎係雲呑麵,同數年前一樣,要飽肚最小食兩三碗先得,份量絕對地小。食一口麵......麵質同一般麵檔唔同,無滑得過火既口感,更無重口味既梘水味,麵條易咬,唔會死咬唔斷,更有陣陣蛋味。再咬一口雲呑,雲呑蝦肉爽口彈牙,絕對新鮮,雲呑皮夠薄,咬落去唔會有黏牙感覺,而且雲呑落左麻油,令香味更甚。湯底夠清而唔淡,香而唔濃。    食完比我既感覺到同幾年前食完全無分別,老牌子果然係信心保證,而且食野千祈唔好信人,自己咩都試下,鍾意食下次再黎,唔鍾意就以後唔好黎,

湯底夠清而唔淡,香而唔濃。
    食完比我既感覺到同幾年前食完全無分別,老牌子果然係信心保證,而且食野千祈唔好信人,自己咩都試下,鍾意食下次再黎,唔鍾意就以後唔好黎,好似依家麵檔,我第時都會黎食。
2014-06-19
$70 (宵夜)
  • 雲吞麵
  • 菜心