本身屋企人都好鐘意食自助餐~~所以我會經常同佢地去唔同既酒店食 Buffet 架"* 今次就揀左位於佐敦既逸東酒店裡的 Metro Buffet & Grill因為見到 Openrice 有自助晚餐買一送一或低至 65折既優惠;而且 3月份做緊【地道鮮風味自助晚餐】, 每位都只係三百幾蚊咋, 即刻打去 book 台啦!!! 一入到去就見到好多海鮮啦~~~有紐西蘭生蠔, 小龍蝦, 熟大海蝦, 藍青口, 瀨尿蝦, 翡翠螺, 新鮮刺身及壽司等等.....種類都唔少的喔!!!! 凍盤仲有一系列既健康沙律, 沙律菜既款式幾多下;仲有煙三文魚, 火腿等前菜~~~ 當然第一 Round 梗係食生蠔, 海鮮同埋刺身啦!!!紐西蘭生蠔雖然較細隻, 味道都正常, 帶有海水味;翡翠螺都幾新鮮, 特別既係連瀨尿蝦都有呢"*而刺身片都切得幾厚身, 款式及份量都幾多下架~~ 話明係【地道海鮮風味】Buffet 點少得香港地道特式煮法既海鮮呢??當晚我地去食就有避風塘炒青口、辣酒煮花螺、芝士焗紐西蘭生蠔、蒜蓉粉絲蒸扇貝"*睇見到流口水啦~~~ 另外熟食方面仲有印度咖哩~~當然仲有配咖哩既薄餅同馬鈴薯波波"*仲比我發
本身屋企人都好鐘意食自助餐~~

所以我會經常同佢地去唔同既酒店食 Buffet 架"*

一入到去就見到好多海鮮啦~~~

有紐西蘭生蠔, 小龍蝦, 熟大海蝦, 藍青口, 瀨尿蝦, 翡翠螺, 新鮮刺身壽司等等.....

種類都唔少的喔!!!!

凍盤仲有一系列既健康沙律, 沙律菜既款式幾多下;

仲有煙三文魚, 火腿等前菜~~~

當然第一 Round 梗係食生蠔, 海鮮同埋刺身啦!!!

紐西蘭生蠔雖然較細隻, 味道都正常, 帶有海水味;

翡翠螺都幾新鮮, 特別既係連瀨尿蝦都有呢"*

刺身片都切得幾厚身, 款式及份量都幾多下架~~

睇見到流口水啦~~~

另外熟食方面仲有印度咖哩~~

當然仲有配咖哩既薄餅同馬鈴薯波波"*

仲比我發現佢地有粥添, 咁凍既天氣食碗粥真係暖笠笠!!!

除左粥之外, 仲有西湯或中湯!!!

個中湯係滋潤既老火湯黎, 真係要飲多幾碗先得~~

D 熱盤海鮮真係好有香港風味丫~~

同我地平時食個D 一樣, 特別係個辣酒煮花螺夠哂麻辣, 正呀!!!

個中湯真係好足料, 飲完滋潤返哂"*

佢地仲有主打既燒烤美食, 定時會炮製羊架, 牛肩扒, 雞全翼, 青口等等燒烤食物;

當然唔少得串燒, 烤香腸, 雞腿菇, 粟米, 茄子, 菠蘿等健康素菜!!!

亦可按自己喜好加上醬汁~~

全部都燒得剛剛好, 肉質JUICY 又唔會過燶~~~

個人十分喜歡佢地既羊架, 燒得香口又入味, 而且帶有微微的羊羶味;

不用蘸上醬汁已經好好食啦!!!

另外, 仲有一個麵食區;

有三款麵底選擇, 已經可以揀自己喜歡既才配料及調味!!!

款式唔少架, 感覺非常地道呢~~

最後就係女生們最愛既甜品區啦~~~

甜品款式都好多丫, 有多款cakes, 朱古力噴泉;

仲有pancakes, 蛋撻仔同埋麵包布甸等!!!!

仲有仲有令我最興奮既 Movenpick 雪糕~~~

有成十幾款不同口味既雪糕及雪葩, 仲有12款不同配料及即製既脆脆窩夫;

可以製作個人心意既獨特口味, 仲要任你食呀!!!

Movenpick 雪糕我就最鐘意朱古力口味, 一口氣要食兩球先夠本呀!!!!

另外佢地仲有新鮮熱辣現製既梳乎厘, 真係要睇實佢幾時出爐;

軟棉棉又熱辣辣既梳乎厘, 一定要食丫"*

以三百零蚊既個價錢, 又有咁多海鮮同生蠔, 可以話抵食~

而且質素唔差, 甜品多款選擇, 仲有埋 Movenpick 雪糕, 食多幾杯都值回票價"*
2017-02-24