2013-09-29 294 瀏覽
渡船街附近食完BBQ,諗住去附近甜品店劃句號,點知間甜品舖係咁入4人枱,完全唔理先到既我們,嬲起上嚟決定走人,行出佐敦往地鐵既路上時途經廟街,見由大學畢業後好耐冇嚟過,於是往內走走。這裡唔覺唔覺發展到成個台灣夜市咁,除左街口多左廟街既牌坊外,成條街又掛哂旗仔,啲排檔又開到成行成市(由以前既煲仔飯﹑蠔餅演變到較賺錢既辣蟹),完全唔同哂咁!(我講既係近佐敦嗰邊,油麻地嗰邊可能仲係蠔餅煲仔飯都唔定架!)行行下見倒有間明記甜品,以為係西灣河嗰間既分店,諗住有得食較新式既芒果凍餅,所以坐低左,但看餐牌便發現兩者沒關係的,此明記係食中式糖水既,都唔緊要啦!都坐低左,食番個好耐冇食既蕃薯糖水啦!有凍或熱供選擇,我真係未試過食凍既,橫豎食飽飯都口渴,於是點了凍吃。沒多久甜品嚟了,喝一口糖水,夠凍且有薑味,蕃薯夠腍亦入味,估唔到凍吃都好味喎!老公則點了凍既馬蹄沙,有蛋花的,佢話味道係唔錯,但佢嗰碗唔夠凍,扣左分。每人最低消費15蚊,我地既糖水就正正係每碗15蚊,其實佢選擇唔多,都係大路既紅豆沙﹑綠豆沙﹑豆花等,上得又快,要坐街邊冇冷氣嘆,大家食完都即閃呢,點解要set最低消費呢?不過佢俾你喺隔離檔買咖哩

每人最低消費15蚊,我地既糖水就正正係每碗15蚊,其實佢選擇唔多,都係大路既紅豆沙﹑綠豆沙﹑豆花等,上得又快,要坐街邊冇冷氣嘆,大家食完都即閃呢,點解要set最低消費呢?不過佢俾你喺隔離檔買咖哩魚蛋喺度食,尚算有彈性既!
凍蕃薯糖水/凍馬蹄沙
題外話/補充資料: 還有糖不甩呀!
2013-09-27
$15 (宵夜)
凍蕃薯糖水/凍馬蹄沙