2017-12-30 3040 瀏覽
十個去韓國九個都掛住醬油蟹,但香港可以食到醬油蟹嘅餐廳,𦆲𦆲可數。經朋友介紹,莊士倫敦廣場有家有醬油系列供應,水準還泊得住韓國,今晚一於一試!還在看餐牌,店員就先放下八款餐前小食 : 泡菜、蘿白、香腸、牛蒡、荳芽、魚糕片、芹菜、茨仔,食完仲可以refill 叫左醬油三併 : 醬油蟹1隻、醬油蝦3隻、醬油鮑魚3隻店員先部分蟹膏伴飯,再放回入蟹蓋,醬油蟹鮮味果然跟韓國食到的無別,好fresh ; 醬油蝦好爽口鮮甜 ; 醬油鮑魚本身已烹煮過,質感好稔好入味另外叫左個有海鮮嘅人參雞湯 - 海神湯。可選半隻雞或一隻雞,我地人少少,所以半隻就可以。餐牌中圖片完全無誇大,實物賣相確實好爆棚,好震撼!店員先將雞抽起支解,再分好湯給我們,簡直五星級服務!湯內有多款海鮮: 元貝、蝦、八爪魚、蜆、鮑魚。湯頭好滑,但人參味不太重,反而雞肉香味及海鮮鮮味比較出,連鮑魚都有味,唔係擦紙膠食完兩款咁有份量嘅主菜,最後食個水冷麵,醒一醒胃,一定加芥辣及醋先夠正朋友果然無介紹錯,呢度味道好之餘仲好岩價

叫左醬油三併 : 醬油蟹1隻、醬油蝦3隻、醬油鮑魚3隻

另外叫左個有海鮮嘅人參雞湯 - 海神湯。

朋友果然無介紹錯,呢度味道好之餘仲好岩價
2017-12-07