2015-12-26 771 瀏覽
來到12月中旬終於感受到陣陣寒意。火鍋一年四季都有捧場客,然而熱騰騰的暖身鍋物,都係冬天品嘗才最滋味。然而,坊間火鍋放題,價錢雖平但質素就當然有限。上星期就有個同事帶路,去左佐敦間餐廳“尚鲜”,真材實料之餘,價錢亦合理!主角係“龍皇海鮮鍋”,裡面有龍蝦、扇貝、大蜆、蟹、蝦等。一放上枱,店員推介我地先試下啖湯,嘩,果然鮮甜無比,D蝦大大隻啖啖肉,龍蝦肉鮮甜爽口,蟹肉好實正,每樣都好新鮮,份量亦足,靠得住;牛肉,這是店主直接往牧場採購,所以質素有保證,切得厚溥適中的牛肉,放到煱裡涮一涮,再醮上醬汁,入口即溶,滋味無窮;四色丸:鮮肉手打,入口充滿肉香,有四種口味:金沙牛丸、黑松露豬肉丸、甜薯墨魚丸、芥末籽鲜蝦丸;蟹皇蛟,又係自家製,皮溥餡靚,好好食;田園盛:有粟米、金菇、生菜等!
尚鮮龍皇海鮮鍋
牛尚盛:手切牛、牛邊位、安格斯,牛柳粒、牛舌
四色丸尚盛
左:蟹皇蛟;右:田園盛
2015-12-18
尚鮮龍皇海鮮鍋
  • 龍皇海鮮鍋,牛尚盛,四色丸,蟹皇蛟