2015-12-13 369 瀏覽
自問對佐敦區嘅餐廳都頗為熟悉,但係自己卻從來都未去過莊士倫敦廣場食飯。今次朋友主動邀請,就上到黎大喜家,放縱自己一晚。餐廳嘅環境都算寬敞,比起旺角尖沙咀嘅放題,坐得相對舒服。而侍應嘅招呼亦當周到,係我地點左啲日式小食同刺身之後,佢地亦都同我地介紹返有沙津吧,我當然就當仁不讓,即刻出去睇下有咩野食。見到沙津吧都有不同款式嘅沙津之外,其他前菜亦都有供應,包括日式八爪魚,菠蘿等等,味道唔錯之餘,亦見到侍應每隔一段短時間就refill一次,確保各種沙津前菜都係新鮮!食完沙津同前菜,緊隨其後嘅係我最引頸以待嘅刺身, 厚切嘅三文魚, 入口嫩滑; 帶子軟綿彈牙, 多吃幾粒也不怕; 鮑魚帶著原始嘅鮮味, 基本上不用點任何醬油, 都能食得出點點如海水般嘅咸味, 的確夠新鮮!各款壽司係極具質素, 飽滿嘅花之戀, 配上豐富嘅蟹籽, 感覺相當滿足! 而呢度火灸壽司, 我覺得比好多知名嘅壽司店更好, 特別要推介嘅係三文魚腩同埋浦燒鰻魚。三文魚腩比起普遍嘅三文魚, 魚油更盛, 魚香更濃, 經火灸燒過之後, 滋味程度係幾何級咁上升! 而鰻魚係小弟最為喜歡嘅魚類, 沾上醬油嘅鰻魚經火炙後, 滋味沒法擋!去得食放題,
去得食放題, 點少得炸物同燒物。天婦羅固然出色, 但係都唔及金薯絲蝦有特色, 金黃色嘅炸蝦, 大大隻, 已經夠吸引, 再用薯絲包住, 外層脆卜卜, 內裡啖啖肉, 相信唔係度度有得食!
而燒物黎講, 個人相當之喜歡鹽燒雞中翼, 肉質嫩滑, 充滿肉汁, 外皮香脆, 吃起來香口惹味!
係食甜品之前, 都試左幾款肉類, 特別要推介嘅係薄燒牛肉卷同埋羊扒。選用左非常優質嘅肥牛, 嫩滑無比, 而牛肉卷內有健康嘅蘆筍, 就算多吃幾件都唔會怕肥膩。羊扒值得推介嘅原因係完全食唔出有膻味, 係適量嘅香草作調味之下, 可以令大家豪氣大吃幾口。

最後, 我地以餐廳無限量供應嘅雀巢雪糕作結。每人埋單都只係大概二百蚊左右, 以旺區黎講, 價格的確相宜。
2015-12-07