2015-06-18 312 瀏覽
因有公事要到九龍灣一趟,離去時已經差不多8點,周圍的食肆門前都有條長長的人龍,又熱又肚餓,最後我走進了大快活。自己一向較喜歡大快活,就算是一樣的燒雞翼豬扒包,都會覺得大快活特別好味。記得以前中學時期,總會skip左午餐,等放學後直奔利園附近那間大快活,食番個下午茶才繼續去温書、行街睇戲。今日在盤想究竟要吃牛扒還是鰻魚炸豬扒,最後我選了蒲燒鰻魚拼一口黑豚滑蛋鍋。原來而家唔洗自己去排隊拎野食啦,店員會跟住牌上號碼將食物送到你面前,最適合一個人的孤獨吃,都唔知揾位先定拎野食先。滑蛋鍋上有鰻魚、炸豚肉各兩塊,下面有滑蛋,配以香菇、紅蘿蔔及「郁郁」木魚碎。名乎其實為滑蛋鍋,蛋非常滑、味甜,冬菇juicy又夠入味,鰻魚肉結實,無骨,炸豚肉不會因為放左鍋上而變淋,對快餐沒有太大期望的我,這道蒲燒鰻魚拼一口黑豚滑蛋鍋大大滿足了我,為一天辛勞劃上句號。P.s 要大讚呢間大快活既staff,全部都好有禮貌,除了普通的打招呼外,更會主動問:「有位未呀先生?」「聽日見啦!」好鬼warm呀!

同product shot 完全無分別
勁勁勁好味