又係做野做到好夜,成九點半先同細佬做完該做既工作,又係餓到要死之時,又唔想再食吉野家,又要慳quota,於是決定帶細佬去又一城唯一一間會開得夜既餐廳-皇府!記得第一次去皇府就係食佢既食神叉燒飯,呢度既叉燒係全瘦得黎勁稔囉,對於減緊肥既曉晴黎講真係好感動,加埋個太陽蛋,減緊肥都覺得自己做左神仙,所以一直以黎都想帶細佬黎試下。今晚終於有時間有機會啦!皇府係11點收工既,所以九半入去都okay,店員都已經係收工mode,講到服務態度,呢度真係有待改善啦,加埋曉晴血糖低,就異常地覺得個服務態度爭d囉一入去已經可以自己揀位,我同細佬揀左卡位坐。食慣既曉晴就即刻落單啦!一客食神叉燒飯要太陽蛋,竹笙北菰粥,再加一個灼菜全走,因為太夜,得返菜芯。細佬既食神叉燒飯幾分鐘就出現,唔知係咪因為已經近收工,成碟飯凍之餘,叉燒冇乜肉汁,太陽蛋是熟的,亦都係凍既,一早整定既產品黎,令第一次黎食既細佬覺得好失望,佢話個飯根本唔值六十幾蚊囉,真係大家樂個叉燒飯仲好食。曉晴個竹笙北菰粥都到啦,一見到碗粥係唔尋常既黃就知道有味精,因為純素粥應該白色架嘛,都冇理由黃成咁既樣。曉晴就好d,碗粥係滾既,稀左D,竹笙同北菰既份量
竹笙北菰粥
曉晴個竹笙北菰粥都到啦,一見到碗粥係唔尋常既黃就知道有味精,因為純素粥應該白色架嘛,都冇理由黃成咁既樣。曉晴就好d,碗粥係滾既,稀左D,竹笙同北菰既份量都算多,碗粥係極多味精,食一碗粥,曉晴飲左三壼茶,認真唔講得笑啊!咁有味精就實好食既,至少佢有溫度,係熱既,我同細佬都覺得好食,都係唔覺得值六十蚊
個菜就一定係放耐左,有少少甘甘地苦苦地,得食四條菜,份量有D少,不過算啦,入得黎都預左架啦,回憶都美好既,都係第一次入黎食個陣最好食,唔知係唔係因為個陣比較早黎食就好d?唔知呢,但係真係差左,亦覺得個價唔值囉。
2015-03-08
$100 (宵夜)