2015-05-09 7271 瀏覽
喺九龍城食完個early dinner,順道去Patisserie Tony Wong朝朝聖,過到去差唔多到咗傍晚時份,飾櫃內蛋糕已所剩無幾,選擇唔多,我揀咗Chocolate Lover同last一件嘅Raspberry chocolate cake,堂食碟上。Raspberry chocolate cake簡單red velvet外層,唧花裝飾加上金箔,酸酸Raspberry mousse剛好調和了朱古力mousse甜膩,中間的一層脆脆,加上brownie餅底,豐富了整體嘅質感。Chocolate Lover係一件華麗嘅朱古力拼盤,Metallic Pink Macaron夾著pink velvet 朱古力心心, 視覺上已很吸引,Oval型淡朱古力mousse,質滑細膩好似鵝肝醬,還隱約感覺到橙酒嘅餘韻,哈﹗可能係我諗多咗,mousse上面加上粒粒朱古力啫喱同點點金箔,brownie餅底被濃濃嘅朱古力溶和了,變得很稠很滑,每一部份都精雕細琢,但欠缺呼應。
Raspberry chocolate cake & Chocolate Lover

2015-04-26
  • Raspberry chocolate cake