2016-10-17 158 瀏覽
今日來左九龍城搵好野食,我地都無咩心水,行下行下見到呢間食蠔餐廳,但我又怕腥味,但朋友話openrice講到佢地好似幾新鮮,就於入去試下。餐廳內部環境優雅,見到有幾圍客人都點左生蠔同開左酒,生蠔全部大大隻,心諗無入錯餐廳。我地安排坐在蠔吧旁邊,可以睇到師傅即開生蠔,有得睇live,哈哈。而且like 佢地fb, 生蠔有7折,咁梗係like 左先叫蠔啦。當然要食銀門什錦刺身$128,刺身好足量,有八爪魚,三文魚,吞拿魚,蝦,北寄貝,螺肉,睇相都見到厚切上枱,樣樣都好新鮮,非常有水準。上枱時帶子(燒大元貝$144/3隻)仍然出煙夠晒熱騰騰,每隻都有手掌心甘大,鮮味夠,好有咬口,用少少牛油加蔥花就引出帶子香味。朋友試左一隻來自日本小町蠔(廣島蠔$55),成隻蠔有一隻手掌甘大,睇住師傅即開即上,旁邊配上茄汁和檸檬,入口順滑,非常飽滿,完全無腥味,好正~江田島蠔飯$38,朋友試左生蠔,我就試左個蠔飯,始終有飯食會飽D。飯量同屋企個碗差不多大,並且用上日本米,雖然飯好似好上色甘,但味道唔算濃,調味可以再重手一點,蠔方面就普通,未見驚喜。
2016-10-06