2016-09-25 326 瀏覽
喜愛蠔既我,聽見呢度新開專門食蠔既餐廳,仲有日本生蠔,同其他以蠔為主的熟食、前菜,特意嚟一會。原來有新張優惠,like facebook,所有蠔7折,叫1支酒,所有蠔5折,好抵呢度除左一般蠔食到既法國、南非蠔之外,仲有日本既生蠔,當日有3款日本廣島蠔,當然要試晒佢啦按清至濃次序嚟食, 第一隻係“大黑神島”,size中等唔算大,比較清淡,但有濃郁既海水味,爽口,比法國蠔既突出,而且更鮮甜,平時我特別喜愛法國蠔,而家有個新歡了!的確impressive! 第2隻係“岩蠔”,金屬味比較重,海水味更重,比之前第1隻咸,但當然無澳洲蠔咁咸。第3隻係加大size既小町,真係大過我既權頭,我用左2啖先食晒好creamy, 3隻之中最爽口,味道亦重海水味,食完咁大隻蠔好滿足!前菜叫左煙燻蠔,好濃郁煙燻味,好香口,配埋青瓜同小蕃茄一齊食,好夾,亦減少膩感shooter蠔,一杯配純清酒,一杯清酒+野菜汁,一杯清酒+檸檬汁我試左清酒+野菜汁的,入面既廣島蠔好大隻! 配埋嚟食,口腔內生蠔的鮮甜同清酒既酒味之間回旋,亦有野菜汁既鮮甜蔬菜味,幾特別!當然沒有了生蠔純粹既海洋鮮味,但多左幾個層次,不妨一試!熟食叫左

熟食叫左燒牛舌,好juicy, 肉質剛剛熟,爽口完全唔韌,亦好香口,喜愛
燒迷你蕃薯,好甜,熱辣辣食,good!
牛小排,牛味油香濃郁,外面燒至微脆,肉質鬆化唔韌
蠔烏冬亦係推介之一,雖然係熟左既廣島蠔,原來鮮甜味仲強烈濃郁,比生蠔更creamy, 味道更濃
烏冬好滑,湯清淡不咸不油,配搭好好,出面亦少食到。
蠔飯,是醬油炒飯配2隻廣島蠔,醬油味道剛好,好味得嚟又唔會咸,飯粒完整。但個人較覺得蠔同烏冬更夾
因為烏冬同飯既size都唔大, encore叫多個烏冬
整體嚟講,呢間係食蠔既不錯選擇,比出面既蠔吧多左日本蠔既選擇,而且熟食亦多選擇,有關蠔既熟食亦好多! 係可再嚟之選
  • 牛舌
  • 大黑神島生蠔