2014-04-23 1594 瀏覽
一月底o既星期六下午,原本想到九龍城街市o既樂園午餐,坊間有個傳說,要去樂園食野o既人,頭一兩次去到都會遇上店舖關門,我當日2pm 前去到,佢地竟然話就快關門,唔再做生意記得當時新聞話,九龍城一間有65年歷史o既添財記就快結業,將會有好多街坊排隊幫襯,可能係上天o既安排,去樂園冇得食午餐,梗係叫我黎呢間做埋之後一日就光榮結業粥檔其實我之前對添財記唔認識,本身又少去九龍城,既然佢就快結業,我就去試下呢間街坊食肆招牌食品當我去到添財記,見到大約十幾人o係店外輪候入座,其實俾我想像中少,因為以往有o的老牌食肆快將結業,會吸引幾十人排隊,等左大約10分鐘就輪到我入座,呢o的街坊食肆梗係要同其他人一齊搭枱食野添財記係家庭式經營,唔做晚市,開放式廚房o係近門口位置坐低見到牆上貼滿唔同食品名稱及價錢,真係花多眼亂,一間舖有粥有糉有炸兩腸粉,又有雲吞牛腩麵,更加有奶茶咖啡多士同埋炸豬排公仔麵添可惜我當日最想食o既炸兩已經賣晒,另外見到有幾張紙話乜野食物飲品賣晒,最後我叫左一碗艇仔牛肉粥$17,另外叫左一碟炸豬扒$18大約等左10分鐘,艇仔牛肉粥及炸豬扒都黎左艇仔牛肉粥材料都算足夠,有土魷,豬皮,牛肉,

添財記係家庭式經營,唔做晚市,開放式廚房o係近門口位置

可惜我當日最想食o既炸兩已經賣晒

大約等左10分鐘,艇仔牛肉粥及炸豬扒都黎左
艇仔牛肉粥及炸豬扒
艇仔牛肉粥材料都算足夠,有土魷,豬皮,牛肉,花生,豬皮彈牙,牛肉係o的碎牛肉撈埋炸米粉o個種,花生香脆有咬口,落左少少蔥花,o的粥軟綿,有米香,食落唔口渴
艇仔牛肉粥
至於炸豬扒係一款幾多人叫o既小食,我覺得一般茶餐廳冇咁多人就咁叫炸豬扒,通常都係叫碗豬扒麵,一塊豬扒都幾大塊,切開大約五件,似係撈左吉土粉黎炸,雖然豬扒係雪藏貨,佢地整得鬆脆又好味
炸豬扒
當我差不多食飽o既時候,大約3pm見到間舖落閘
,原來好多野都賣晒,就連汽水都冇,就算附近有士多便利店可以補給,佢地都唔去買汽水返黎
,索性早o的關門唔做生意,冇得食o既客人就要明天請早
一間專做街坊生意o既舊式粥檔,餐廳環境及侍應服務只係一般,食物質素算係唔錯,但唔覺得十分好食,或者九龍城街坊食開有感情,先會覺得o的野好好食,日後冇得再食好可惜啦!
自從遊輪碼頭開左之後,九龍城o的舖位升值,添財記呢個舖位有三十多年歷史,雖然佢地買落個舖位唔洗捱貴租,不過老闆見到租出去俾其他人,每月收返黎租金搵得仲多,洗乜咁辛苦每日賣粥粉麵,相信呢類故事可見將來會繼續出現
,遲o的週圍都係莎莎藥房米蘭站呀!
2014-01-25