Zenon Café

餐廳: Zenon Café
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2015-04-19 474 瀏覽
星期六下午同朋友去PMQ 游走, soho 這一帶現在非常歐化, 寧靜卻不平凡, 很多有特色的家俱精品小店, 無聊逛逛也不錯, 喜歡生活藝術的朋友或和喜歡在鬧市卻又感到像效游的朋友感覺, 不妨在這裡發掘下新天地。PMQ仍未完全發展,同朋友行左幾層就放棄了, 反而去左行附近的傢俬精品店打發時間。唔知係咪行上行落體力差即刻有點攰想坐底, 今晚要翻屋企食飯又唔可以食tea 食太飽,所以两人去左揾甜品。係soho行左大半個鐘, 都揾唔到啱食甜品既地方, 想飲杯咖啡d 酒吧又未開晒, 唔似旺角甘方便, 結果都係向中環方向進發,始終旺d選擇多! 唉,地方都係旺有旺既好。行行下都5点幾, 時間唔上唔落, 正在hea 行既時係經過两個星期前印象大好既 Zenon Cafe x Essensuals salon... 即刻提議朋友入去坐下,影下相。點知去到好爆下,好彩都揾到两個位。由於我得翻半個鐘唔會坐好耐,我同朋友決定紙杯上, 方便隨時走佬。行到counter order, 朋友叫左杯 Latte, 我就怕入夜飲咖啡會訓唔著, Mocha 穩陣D。由於有點餓, 諗住两個人share 一個sandwic
由於我得翻半個鐘唔會坐好耐,我同朋友決定紙杯上, 方便隨時走佬。行到counter order, 朋友叫左杯 Latte, 我就怕入夜飲咖啡會訓唔著, Mocha 穩陣D。由於有點餓, 諗住两個人share 一個sandwich.... 点知俾我發現一個大優惠- 買咖啡加HK 10 可以買到個 Fresh Croissant!!!! 吓, 中環10蚊個 Croissant 法飽?! 係咪講笑?!! 定係就黎6点discount 促銷?! 問左店員呢個 Croissant幾時整既?! 佢好細心講話係視乎賣既情況, 差唔多賣哂就會焗多批新既, 通常每两三個鐘就會賣晒一批。聽完好放心, 即刻order左個,才10蚊!!
等收錢期間忍唔住問佢地点解人有人師傅係 cafe 裡整餅但係又唔大量生產麵包俾人賣,起碼多選擇? 店員笑住話個師傅唔係cafe 入面, 佢係法國既麵包師傅係當地 (法國) 做完半成品,跟住空運黎香港俾佢地焗, 所以新鮮得黎食得出同本地生產唔同, 咬感好好多, 由於想俾客人食到甘好味既法國 Croissant,所以全日做推廣價 HK 10, 吸引多 d 人黎試。。。聽完唔洗講,即order個!!! 唔洗飛法國都食到法國包!! 10蚊去邊度揾!!??
French Fresh Croissant
呢度有個好處係有食煙位, 係中環鬧市少有唔洗企街食。朋友唔食煙就坐係入面嘆冷氣。店員好細心甘將杯 Mocha 同 Croissant 攞出黎俾我, 我諗住打開蓋攤杯凍咖啡, 点知發現咖啡師用朱古力醬做左個好靚既圖案俾我,真係好surprise... 因為通常用蓋就預左直接開小掩飲, 唔會expect 客人開蓋睇, 呢下真係覺得咖啡店好用心, 好有heart...值得一讚。
Mocha Grande
Latte Tall
Latte Tall size
講下個 Croissant 包先。。個面包焗得好圓皮好脆, 一咬落去裡面係一圈圈既面包肉,sorry 唔係好識形容, 因為平時香港買果d Croissant 係外皮較油,咬落去酥皮跌到一枱都係, 成個包扁晒 。呢個法國造既 Croissant 唔係勁脆但係極有咬口, 包身香口同埋有肉地,入面唔係得空氣, 絕對真材實料! 食完唔夠喉, 厚住臉皮問店員追加两個攞翻屋企當早餐。哈哈, 居然無拒絕。今日趕時間翻去食飯,下次一定會再翻黎。

題外話/補充資料: 第二次黎 Zenon ,感覺一樣好舒服, 見到openrice 有人讚呢間店舖好有 heart ,我都有同感, 咖啡同食品質素性比價高, 員工態度好friend, 值得推薦朋友~
2015-04-18
2 分鐘 (外賣自取)
French Fresh Croissant
Mocha Grande