2016-02-03 1293 瀏覽
一行6人無無聊聊出左PMQ行下,順便黎試下前兩晚tbb套夜消磨介紹既The Walrus,本來一心想食下蠔同海鮮,去到門口唔洗等位,見佢門口張枱放左個煲喺度,侍應妹妹見到我地眼望望,就行出黎話呢段期間有350兩位既海鮮火鍋,岩喇⋯天氣凍凍地,有火鍋食就梗係試下啦!餐廳細細一眼睇晒,全部用高身檯櫈,唔可以坐得好hea好舒服,但種小店氣氛都好輕鬆既,坐低之後侍應妹妹見我地凍冰冰,介紹我地飲杯Mulled wine暖暖身先。開飯喇~先黎佢地既招牌特色蠔,有三款,我唔記得其中兩款叫咩名第一款三文魚生蠔他他配血橙sorbet,sorbet好清新,食到粒粒蠔肉好鮮甜,第二款有一粒大大粒梅酒波子同三文魚子,一口咬開用分子料理方法做既梅酒波子,唔算太濃酒味,反而三文魚子超太粒,口感勁正!第三款我記得叫Lady Gaga,上面一條條紫椰菜啫喱,中間夾左醃蘿蔔,呢款食落好爽脆,食完呢三款蠔,帶俾一個新既體驗,原來食蠔唔只淨係一隻蠔肉放入口先係好食,原來蠔仲可以配合唔同既配料,質感同味道都會好唔同。食完呢幾款唔夠喉,另外叫多一round蠔,大至上呢度既蠔係好新鮮,不過當然同其他蠔吧一樣,不時不食,時令款式唔

食完呢幾款唔夠喉,另外叫多一round蠔,大至上呢度既蠔係好新鮮,不過當然同其他蠔吧一樣,不時不食,時令款式唔係長期keep住供應既~

食完凍野就食火鍋,兩人一鍋,用龍蝦牛乳味噌湯底,配料有:

鮑魚-爽口彈牙

龍蝦-好多羔,滾完個湯超甜

魷魚-幾好

翡翠螺-正常

蝦-鮮甜

蠔-肥美,不過要滾耐啲

蜆-都唔錯

仲有啲蔬菜,點都要食啲蔬菜補充纖維

煮晒啲海鮮之後記得要飲幾啖個湯,完全充滿海鮮既鮮甜味,好正!最驚喜係打完既時候,廚師侍應妹妹問我地想唔想將湯底煮個懀飯或者意粉,我地咁為食就梗係要啦,我地叫左兩個火鍋所以煮一個飯同一個意粉,我個人覺得懀飯真心正,個飯吸收晒鮮甜既湯汁,仲加左芝士落去煮,好濃郁,連最後一滴湯都無浪費,一個火鍋兩種享受!

最後黎到就要食埋甜品先夠完滿,叫左佢地自創既朱古力蠔配海鹽焦糖雪糕,朱古力蠔係自己倒模上色,以假亂真,海鹽焦糖雪糕亦係佢地自家製既,食得出大廚既心思。

其實今次原本想主要食蠔同其他海鮮,但咁岩食到個咁抵食既火鍋,所以都好有驚喜,下次有機會再黎可以試埋其他菜式~~
2016-02-02
團年飯