2016-04-29 388 瀏覽
前排晏就同個Friend去中環試新野,Li間餐廳主力賣健康又有新意既西餐,佢最出名既係紫薯牛角包,但其實個到仲有賣意粉、Risotto、沙律等等。我地中午1:30pm去到都仲有好多附近既上班族買緊Lunch,如果唔想等太耐既話就最好避開繁忙時間先去食啦!焦糖蘋果啖啖紫薯牛角包 $28Li個焦糖蘋果紫薯牛角包對我Li d麵包控x紫蓉控x甜魔黎講揀直無法抗拒,包上面有大量紫薯蓉,賣相好靚啊!不過一擰起個包D餡就會好易跌晒出嚟,建議斯文靚女們選擇堂食會無咁「呢Hea」ga!牛角包尚算酥脆,但略嫌唔夠熱。餡料由底到面分別有紫薯忌廉、紫薯蓉 同焦糖蘋果粒三層,微甜既紫薯蓉味道濃郁得黎好天然,質感都幾細滑呢。佢地自製既紫薯忌廉雖然味道唔算突出,但Creamy既佢同鬆脆嘅牛角包口感上好有對比,加上爽口既焦糖蘋果粒,成個包唔單止味道配合得好,口感層次仲好豐富tim!🏼牛角包Size幾大又足料,其實一個人當Light Lunch都夠,如果當小食既話可以兩個人Share,$28有個大大隻足料牛角包真心抵食!黑松露蘑菇Risotto Portobello大蘑菇(左) $45自製芝士泡菜醬雞肉Portobel
前排晏就同個Friend去中環試新野,
Li間餐廳主力賣健康又有新意既西餐,
佢最出名既係紫薯牛角包,
但其實個到仲有賣意粉、Risotto、沙律等等。
如果唔想等太耐既話就最好避開繁忙時間先去食啦!
焦糖蘋果啖啖紫薯牛角包
焦糖蘋果啖啖紫薯牛角包 $28

包上面有大量紫薯蓉,賣相好靚啊!
不過一擰起個包D餡就會好易跌晒出嚟,
建議斯文靚女們選擇堂食會無咁「呢Hea」ga!
牛角包尚算酥脆,但略嫌唔夠熱。
餡料由底到面分別有紫薯忌廉、紫薯蓉 同焦糖蘋果粒三層,
微甜既紫薯蓉味道濃郁得黎好天然,質感都幾細滑呢。
佢地自製既紫薯忌廉雖然味道唔算突出,
但Creamy既佢同鬆脆嘅牛角包口感上好有對比,
加上爽口既焦糖蘋果粒,
成個包唔單止味道配合得好,口感層次仲好豐富tim!🏼
牛角包Size幾大又足料,
其實一個人當Light Lunch都夠,
如果當小食既話可以兩個人Share,
$28有個大大隻足料牛角包真心抵食!
黑松露蘑菇Risotto Portobello大蘑菇(左) & 自製芝士泡菜醬雞肉Portobello大蘑菇(右)
自製芝士泡菜醬雞肉Portobello大蘑菇(右) $38

而除左紫薯牛角包之外,
Li到有兩款用Portobello大蘑菇做底既小食都一樣好受歡迎!
正所謂有個好既基礎就已經成功左一半,
作為主角同Li款菜式「基礎」既Portobello大蘑菇,
烤既時間掌握得好好,兩隻食落都同樣啖啖Juicy多汁!
黑松露蘑菇Risotto Portobello大蘑菇
餡料方面,Risotto用左紅米黎煮特別健康,
而且煮得唔錯,米飯濕潤得黎仍然有意大利飯應有既口感,
黑松露醬亦落得豪氣,松露味道香濃噴鼻!
自製芝士泡菜醬雞肉Portobello大蘑菇
雞肉肉質算係幾嫩滑,
同芝士、泡菜醬配成一個搭調既惹味組合,
不過芝士味偏淡,濃返D會更好。
成$40食隻菇聽落可能覺得唔算好平,
但菇上面既食材多到堆成座小山丘咁,
份量一D都唔吝嗇,而且製作幾有心思,絕對值得試試ga!

其實當日目測佢其他野食既賣相都好吸引,
但由於仲要留肚食下一餐,所以無試太多野。
個到既食物價錢相宜,食材亦比較健康,
對中環既打工仔黎講食Lunch又多一個好選擇啦!
2016-03-29
焦糖蘋果啖啖紫薯牛角包