2016-02-01 1215 瀏覽
呢日我由朋友介紹去PMQ元創方處食野,今日是星期日,由於我地未曾來過,我地人行7人一早已預約訂台了,由PMQ門口一入去,就發現好多得意鋪頭,我地一路行一路睇,去到大樓搭lift。原來有專lift, 搭lift 直上就去到了。見到呢間餐廳裝修好靚,由門口去到大堂有個接待處,後面有好似酒吧+梳化既佈置,望落去好舒服。跟住再過一個門口入到餐廳,入面好大,分別好整齊。中間位置係有餐台、有水吧,旁邊有服務台,至於餐廳側面是幾間獨立既VIP Room,VIP 房係有玻璃門,可用作隔音,窗邊可望到對面PMQ另一大樓,又有陽光好正。當我們望住個menu,餐廳預備了好幾款set lunch 比客人揀,有3 course or 4 courses,當然可以另外點菜,但我眼見set lunch 都已經好吸引,由於我地有一班人,所以可以試到好多樣野食。前菜係Parma Ham, 我真係未試餐廳會比甘多Ham係碟上面,好抵食。另一款係油金魚剌身,都幾甜美。跟住來到主菜喇,先講肉碎闊條麵,味道不算太濃,適中ok。跟住就到個海鮮炒飯,呢款菜式係一定要雙位數量的落單才可以,即是2位落單或4位。呢個海鮮炒飯味道一流,不
前菜係Parma Ham, 我真係未試餐廳會比甘多Ham係碟上面,好抵食。另一款係油金魚剌身,都幾甜美。跟住來到主菜喇,先講肉碎闊條麵,味道不算太濃,適中ok。跟住就到個海鮮炒飯,呢款菜式係一定要雙位數量的落單才可以,即是2位落單或4位。呢個海鮮炒飯味道一流,不太油膩,但吾似意大利飯甘黏,相對比較稀,感覺易入口,幾好味。仲有個煎三文魚千層麵,味道似肉碎闊條麵差不多。
跟住要介紹既係以"Tagliata"意式烤牛扒做法,上檯時牛扒已切成一塊塊,medium rare,肉質呈嫩紅色,肉質非常腍嫩,入口牛肉味道香濃。但食呢類煮法既牛扒,食落口有些感覺似食緊中式既叉燒,哈哈。
去到食甜品喇,首先介紹呢杯係Cream Foam, 好特別, 似食忌廉泡泡。個雪糕仲得意,效係水上面游下游下甘,正。再叫左一個好大碟既蘋果批既甜品,真係要幾個人一齊大大口食,好飽滿。整體來講,呢間餐廳值得去試下,無論裝修、氣氛至食物質數都有一定水準。而價錢方面,人頭約250-300左右啦,合理。