2015-07-14 989 瀏覽
話咁快又一年啦,今天我和男友重遊舊地 - 中環,事關呢度係我們當年訂情的地方。我們成個下午行下行下,週圍食下野,當行緊過去荔園 Super Summer 2015 既時候,我第二個胃又突然肚餓,於是嚷著要吃個甜品先。無意中經過中環士丹利街呢間 Holly Brown。舖頭好大呀,成間 cafe 咁,一邊賣炒雪糕,另一邊賣蛋糕、漢堡包同埋 All Day Breakfast。我們去到都無乜人,可能正好係晚餐但又未到宵夜時間掛。本來諗住叫個漢堡飽加薯條兩份食架,不過收銀員話已經賣晒喎,但既然一場黎到,加上我呢個大鄉里又未食過 Holly Brown 炒雪糕,於是就決定叫一杯 Regular 兩份食住先啦。食甜品既野就梗係女人話事啦~ 我見 menu 有杯雪糕名咁 sweet,正好用黎慶祝一週年,於是就叫了呢杯叫做「夏威夷甜心」的雪糕啦。呢杯「夏威夷甜心」,由香甜的士多啤梨雪糕球,炒埋士多啤梨肉、香蕉同埋餅乾碎,成杯雪糕粉紅色的,好 sweet 呀~  記得早排在某店食士多啤梨加紅苺,味道係酸甜既。不過士多啤梨加香蕉,譜成香香甜甜又滑溜的味道,甜得來很溫和而不過火,即使男人之家怕甜食,都覺

夏威夷甜心
記得早排在某店食士多啤梨加紅苺,味道係酸甜既。不過士多啤梨加香蕉,譜成香香甜甜又滑溜的味道,甜得來很溫和而不過火,即使男人之家怕甜食,都覺得易入口又好味呢。尤其加埋脆脆地的餅乾碎一齊入口,口感又更加豐富。另外,香脆的雪糕筒,仍然保留雪糕的餘甜,實在讓我們回味不已。
夏威夷甜心
我們因為諗住去到遊樂場先食晚飯架,但係去到之後,就後悔無在 Holly Brown 叫多杯雪糕食左先啦。不過,我屋企附近都有間細細地的 Holly Brown 既,咁我想幾時食都得啦~ 下次一定要試下佢地個丹麥多士雪糕先~
2015-07-11
紀念日