2015-04-12 1553 瀏覽
期望愈大,失望愈大.先講香蔥拉麵,一碗拉麵沒有配料,只有麵同醬油湯底同大量蔥,所以主要味道係來自湯底,但奈何湯底只屬一般,只有淡淡略酸0既醬油味沒有鮮味,蔥只係一般蔥,平時自己煮麵都可能會落咁多蔥,所以唔見得點樣突出到香蔥的味道,只有麵係有質素,自家制幼麵,掛湯彈牙,份量足夠!!!再講周月沾麵, 揀左熱麵300g(其實應該揀凍麵先至正宗),麵一樣咁好!!!湯底基本上同之前香蔥拉麵0既一樣,所以都係普普通通,而且更酸(可能沾麵食法關係),不過就無外界所講0既咁咸.另外配料多左黑豚粒同荀段.黑豚粒燒過很香很有味道,好好食,荀段大小適中,十分入味,另一傑出之作!!!始終對沾麵食法都係有保留,所以我都係覺得哩個周月沾麵係屬於一般.整體0黎講,麵係屬於一流,配料水準以上,湯底一般,環境OK,食時有一陣陣炸黑豚香味,令人十分開胃!下次要試帆立貝油麵~
2015-04-04