2015-02-03 1361 瀏覽
周月我經過好多次,就係冇咩興趣入去,加上有識人話佢味道一般,所以遲遲未俾過機會佢。不過啲人好鍾意食拉麵,話未試過嘅都要試下喎。周月出名醬油風,湯麵,沾麵,油麵都有。油麵响香港比較少有,有興趣不妨試試。燒肉醬油拉麵 - 周月醬油果然與別不同,冇咗通常死鹹嘅問題,入口甜,有陣陣醬油香味,比普遍嘅醬油湯多層次。相信係加咗烤鰹魚粉,响醬油鹹味上,加入魚香及煙燻味,令原本口感單薄嘅醬油湯,味道從此立體起黎。燒肉香口,油脂分佈平衡,有炭燒風味,幼麵爽滑,係一碗有水準嘅拉麵。燒肉醬油油麵 - 唔好誤會咗係車仔麵果啲油麵,其實係用醬油,香油,蔥黎撈麵。食時先將麵同醬汁輕輕撈下,跟住打生蛋入麵,再撈,試味,唔夠味可以再落醬油。味道同湯麵相似,配料相同。由於冇湯,醬汁較濃,香味泛濫,鰹魚粉嘅煙燻味更甚。中太麵口感煙韌',爽口彈牙。油麵雖然係暖食嘅,不過冇湯,食到咁上緊就會凍,香油多,凍咗就會膩,影響食慾。海老天婦羅味噌沾麵 - 期間限定,味噌湯上加入蝦油,食嘅時候享受陣陣蝦香,雖然係咁,其實蝦味要再濃啲,味噌湯鹹味尚可,但配沾麵要重口味啲,個沾麵湯我齋啪都唔覺太鹹,沾埋麵點算呢?! 中太麵沾呢個湯真係唔夠
燒肉醬油拉麵
燒肉醬油麵
海老天婦羅味噌沾麵
海老天婦羅味噌沾麵 - 期間限定,味噌湯上加入蝦油,食嘅時候享受陣陣蝦香,雖然係咁,其實蝦味要再濃啲,味噌湯鹹味尚可,但配沾麵要重口味啲,個沾麵湯我齋啪都唔覺太鹹,沾埋麵點算呢?! 中太麵沾呢個湯真係唔夠味,麵嘅寡味突出咗,食落淨係得番少少蝦味。經常性問題又出現啦,個湯有冇得番熱先,店員答冇,然後補充,食完之後可以加熱清湯。(我問個湯有冇得食到半路番熱, 唔係問食到最後有冇熱湯飲囉! 唉,咁啫係冇啦...) 個麵雖然有得揀凍定熱,不過就算個麵更熱,蘸到咁上緊個湯一定凍,凍咗一定唔好食。食完啦,加清湯啦,一加就即刻淡得很,證明原本真係唔夠味囉。漏咗隻炸蝦冇講,炸得幾好,有三大隻,好肉好味道,有點安慰。
2015-01-30
燒肉醬油拉麵