2016-03-12 2201 瀏覽
今日又黎到中環附近,咁岩做完野已經係食晚飯既時候,上次係呢到就食過沾仔記,點可以唔試埋另一細蓉老舖 - 麥奀記。晚飯時間居然唔使等位,入面仲要有好多吉枱,唔使等位當然唔可以錯過喇。不過其實係門口果陣都有爭扎過,價錢好似比沾仔記貴少少,整體黎講碗麵又好似細D,到底係食返沾仔記定係試新野食 - 麥奀記。一輪爭扎之後,都係決定俾個機會麥奀記。一坐低,店員唔算殷勤,但係可接受。當你只係付出3X蚊去食一碗既時候,其實真係唔可以expect佢有太多既service俾你。因為當晚既客人都唔算太多,所以隨便入去自己搵個位坐低就得。世家雲吞麵雲吞麵黎到,望住個碗既大細,好似同我屋企食飯果碗差唔多size。飲完第一啖湯,確實唔錯,雲吞亦都夠彈牙。雲吞既size係連女仔都可以一啖食哂,一碗有4粒雲吞,即係其實4啖已經食完。麵底亦都唔算太多。上湯水餃麵試埋另一款水餃麵,除左都係個湯底吸引我之外,個水餃都唔係話太出眾,無嘜特別,可能唔岩我口味la。呢間野無偏心,2碗野既麵底都係一樣,少得很~~~~食完之後,佢地好似不曾係我既入面出現過,仍然係好肚餓。最後都係決定埋單,另外尋找美食去~~~

世家雲吞麵
世家雲吞麵