2016-02-16 3057 瀏覽
賈寶玉話女人係水做的,我信。因為湯湯水水的粉麵係最多OL食的。正如越式菜色中我的最愛有湯有水的生牛河,而不是撈濛或者飯。今次去的越僑,位於鐵行里的最深角落,鐵行里是一條臥虎藏龍、價廉物美的美食街。由齋菜、茶餐到盅飯,無一不是中環打工仔恩物。越僑的招牌並不顯眼,但無損它的人氣。星期一餐牌中無生牛河,僅有河內熟牛肉+牛肉湯河($50),算是退而求其次,勝在有湯,所以我揀左佢。姐姐一邊端出一邊話:嘩!好大粒牛丸!(連佢自己都驚訝埋一份,咩事?)果然,兩大粒牛丸成隻蛋咁大,成碗麵份量頗足。面頭有香葉、芫茜和葱。配料有蘿蔔兩小塊。二話不說,咬啖牛丸先!嗯,頗為彈牙,我相信跌落地下,佢可以回彈到最少一下。(不過我唔會試)沒有太濃烈的牛丸味或者調味料味,在我食過的牛丸中,佢算係比較淡口味,不過相當新鮮好食。牛肉則比較肥,見到佢中間風琴狀的脂肪結構,我不禁摸一摸自己的肚子。掙扎一番,做左聞一多的細佬:聞一聞。淨係食中間肉的部分。咬得郁,有牛肉味,合格!河粉亦沒有澀味,中間亦不會結塊或斷開很多,算是處理得宜,配合湯底頗為入味。至於湯底,我嚐到魚露和洋葱的味道,算是貼近越南風味,不過,作為香港人,我不敢對
賈寶玉話女人係水做的,我信。
因為湯湯水水的粉麵係最多OL食的。
正如越式菜色中我的最愛有湯有水的生牛河,而不是撈濛或者飯。
1953 瀏覽
星期一餐牌中無生牛河,僅有河內熟牛肉+牛肉湯河($50)
算是退而求其次,勝在有湯,所以我揀左佢。
河內熟牛肉+牛丸湯河
二話不說,咬啖牛丸先!
掙扎一番,做左聞一多的細佬:聞一聞
淨係食中間肉的部分。咬得郁,有牛肉味,合格!

至於湯底,我嚐到魚露洋葱的味道,算是貼近越南風味,不過,作為香港人,我不敢對「何謂越南正宗」妄作定論,不過個人覺得,佢尚欠少少的酸味,我自己會想佢加多些檸檬汁/葉作調味會更佳。另一項美中不足,是蘿蔔較為硬身,應該是烹調時間不足,未算入味。
同行者點了個泰式青咖哩雞飯($51),雞用是用生粉炸過的,表面有一層粉皮,粉皮吸收了青咖喱,鬆脆入味。撥開雞塊,底部是泰式矮瓜、辣椒和青豆等配料,用料頗足,屬有水準的誠意之作。
泰式青咖哩雞飯
我們每人跟餐各加$9一杯咸檸七,咸檸檬篤極唔散,估計醃製時間不長,味道不過不失。
咸檸七
埋單位位$60左右,CP值甚高。
可以再戰!
題外話/補充資料: 食完睇返餐牌,其實底部有生牛河,不過冇牛丸
2016-02-15
河內熟牛肉+牛丸湯河