2016-02-26 2280 瀏覽
已開業一個世紀嘅蓮香樓,作為真香港人當然要去一去。到達後,蓮香樓嘅古舊建築已吸引著我。已停頓嘅古老大鐘,由真轉假嘅鳥籠,一張又一張嘅毛筆字畫...蓮香樓最為出名嘅係雞球大包,魚肚札,蝦餃,燒賣,馬拉糕。但因我轉遲出發,到達時2點左右,所以好多出名嘅點心已經冇哂,所以我只嘗試到馬拉糕,魚肚札,排骨,豬肚燒賣同蓮蓉包。一出爐,熱騰騰嘅點心加上古老嘅做法, 味道與連鎖酒樓嘅點心無與倫比。最為深刻的是魚肚札,魚肚吸收各種材料嘅香味,加上各種材料各有不同口感,令魚肚札嘅層次更上一層,所以最後點了兩籠。蓮香樓嘅蓮蓉包比其他食到嘅有所不同,外面的吃第一啖都有種腻嘅感覺,但蓮香樓的並没有,而且食起上黎有一種清甜嘅感覺,值得一試。馬拉糕值得一提嘅係比起外面的更加有蛋香同軟熟,但我覺得甜味不夠,但可能對於老一輩係最好的味道。蓮香樓最大特色是要自取點心,點心姐姐們一推車仔,就吸引一群跟随。車一停,人就馬上搶自己想要嘅點心,馬上遞上點心卡,只要慢了一步就要等下一次了。這様搶回來嘅點心,令到食物更加有味道。蓮香樓,人留,蓮香。

蓮香樓,人留,蓮香。
2016-01-10
  • 魚肚扎