2015-11-29 5328 瀏覽
今日同屋企人食飯 慶祝一位親戚既生日老一輩最愛就係到茶樓慶生 今次就搵黎蓮香依間老式茶樓 食返個啲老式既菜式我地一家一早已經訂枱 而且預訂了幾款小菜 就係霸王鴨 釀鯪魚 同埋 西米布甸霸王鴨非常既淋 入面包住既其實都係八寶材料 用湯匙一挖就爛 完全唔洗用力 而且早就已經去哂骨 依啲古老既菜式真係唔係度度都有啦 工序之多之複雜 真係要黎依啲地方先食到霸王鴨的醬汁好濃 令到隻鴨都好入味第二碟就係釀鯪魚 老豆話我太公果時成日整依味餸比佢食喎 已經好耐無食過 而我就更加聽都未聽過啦鯪魚先起肉 變成鯪魚膠 再放返入去條鯪魚入面炸 又係一碟好複雜既餸菜 但味道上就無咩話好特別 因為真係比較普通既炸鯪魚球囉第三碟係魚腸蛋 但由於我唔食魚腸啦 所以無食到 但睇落啲蛋好滑 而且好特別既一碟餸士甜品係特色既西米布甸 我就真係未見過依種中式既焗西米布甸啦 入面仲有蓮蓉tim 味道較甜 但一粒粒日西米都仲係度 非常特別。
今日同屋企人食飯 慶祝一位親戚既生日

霸王鴨的醬汁好濃 令到隻鴨都好入味