☆第100篇食評☆☆沒有高級食肆的豐富大餐,反樸歸真,還有我喜歡的地道香港味☆回想起當初開始寫食評,原點很簡單,因為每次出街食飯,都總會立刻跟朋友說感想,雖然多是一些「雞有雞味」般的廢話,但很簡單的,好食就是好食 我不是經常會參考其他人如何寫食評的人,可能文筆、味覺都沒有別人敏銳。但我相信我手寫我心,真心的讚賞,是我唯一能為烹調出美食的廚師們、為食客用心服務的店員們所能做的。當然,我亦希望一些善意的批評可以讓大家了解食客們真正的感受,希望餐廳可改善不足、力求完美,讓食客們有更好的美食體驗。地道與高級料理,雖然感覺會很不同,但各有長處,我也希望不分菜色、價錢,可以食到更多大大小小的美食 蓮香樓是香港僅存的傳統酒樓之一,作風依舊,懷舊味甚濃。蓮香由搵位開始成餐都令我地一班女生腎上線素長期偏高,分散幾個人等位,最後真係搵到位坐低完全講彩數 (果日我地食到下晝1點幾左右,就見人潮終於疏落一點,或者星期日的話,呢個先係最適合的timing?)經常要睇住有無點心推出黎,有就要衝過去拎點心。手快有手慢無,真係弱肉強食,斯文少少或動作唔夠快就無啖好食 以
☆第100篇食評☆

蓮香樓是香港僅存的傳統酒樓之一,作風依舊,懷舊味甚濃。

經常要睇住有無點心推出黎,有就要衝過去拎點心。手快有手慢無,真係弱肉強食斯文少少或動作唔夠快就無啖好食

以下為我們一眾女生努力進擊的成果

牛肉球、冬菇蒸豬肉、魚翅餃、豉椒排骨、鮮竹卷
牛肉球、冬菇蒸豬肉、魚翅餃、豉椒排骨、鮮竹卷
這幾個點心,除了黃色的魚翅餃外型比較特別之外,其實同出面茶樓的味道差不多,不過當然好食過平價路線的屋村酒樓~
 (不過係辛辛苦苦搶返黎先有得食,會覺得好食左~)

鵪鶉蛋燒賣
貴為蓮香樓其中一款招牌點心,果然係特別~成隻鵪鶉蛋擺係上面,外形特別之餘味道都唔錯^^

燒腩仔芋頭包
完全見都未見過,連聽都未聽過的點心!!

或者是我們年輕見識少?!

鬆軟的包夾著調味燒腩仔和芋頭,到底應該分類為雞扎類定叉燒包之流呢?

由於份量都幾大,建議大家分甘同味品嚐^^;

好鬆
又大大件,味道不會太甜,質感與其他酒樓食的完全不一樣,果然係古法炮製零舍不同?!

平時食的馬拉糕如果甜和「實」,食少少都好易飽,但呢個馬拉糕就無呢個問題

雖然不算試勻全部點心(因為每一段時間出的點心大同小異,好快就見到重覆),但5個女仔同時表示挑戰成功,任務完成,呢餐係個非常有趣的體驗!
每人$55,食左十個點心,好抵食

環境差d但真係好有舊香港的風味,難怪經常有雜誌介紹又有好多外國人特意前來!!

幾特別,亦是一個挑戰女生們的耐力和環境衛生要求的極限
真真正正的點心車,真係買少見少,希望這種香港飲食文化的寶藏可以繼續流傳下去!!

自稱香港人的各位,假日真的不妨去體驗一下!!
2015-08-30
  • 燒腩仔芋頭包