2014-08-30 4367 瀏覽
今日約齊四隻腳去蓮香樓飲茶。之前一直都諗住試,諗下諗下就幾年。 今日諗住去PMQ元創坊,所以就順道去蓮香樓。 我地下午兩點到,等到差唔多兩點半先搶到位。開左壺龍井茶,好少飲龍井,少少苦都幾好飲。首先有車仔經過,是綿花雞和雞紥。綿花雞聽就聽過,食就未食過,原來佢都無雞紮D friend. 綿花就係魚肚,雞紮多舊芋頭,綿花雞多舊冬菇,present手法不同,這就是分別所在。雞肉幾滑,魚肚都夠淋,吸埋D雞汁/油,不錯。跟住有馬拉糕和蓮蓉包車仔經過,兩樣都叫左。 馬拉糕好大舊,味道同出面食的不同,我諗應該係用唔同嘅糖,這個馬拉糕好食過出面,香D. 蓮蓉包十分足料,仲有咸蛋黃,好似食緊月餅。跟住搶手果D都俾人搶晒,一推車仔出嚟,就成群人擁上去。我地幾經辛苦,先攞到排骨,鳳爪,腐皮卷。我地見到有熟客搶都唔晒搶,阿姐自己係後面塞俾佢,印都唔使給。 排骨,鳳爪都無咩特別。 腐皮卷好味,但唔太記得有咩料。跟住我地叫左個炒面,炒面好食,係我食過最好食炒面之一。 味道夠,炒得均匀,加埋少少燶,值得一試。幾次車仔出嚟都係個幾款點心,明明等緊位個陣見到人地有好多款點心食,原來佢地四點就落場,所以唔會再蒸點心

開左壺龍井茶,好少飲龍井,少少苦都幾好飲。

排骨,鳳爪都無咩特別。 腐皮卷好味,但唔太記得有咩料。

幾次車仔出嚟都係個幾款點心,明明等緊位個陣見到人地有好多款點心食,原來佢地四點就落場,所以唔會再蒸點心。 所以下次請早

不過都應該唔會有下次,雖然食物是不錯,但環境真係麻麻,同埋搵食艱難,我寧願食得舒舒服服
2014-08-23