2015-02-06 3425 瀏覽
茶餐廳既常餐係最多人叫的,亦係最簡單易做的。要睇一間茶記既基本功同有冇心機去做,就要睇佢個常餐啦。華星冰室一向以常餐聞名,但係呢度個常餐居然比華星仲好食!所謂既常餐,都係指通心粉、煎蛋/炒蛋、腸仔火腿午餐肉等等。再配一杯又濃又滑既奶茶,咁就perfect啦。好可惜我唔好奶茶 ,如果唔係我都試下呢度啲奶茶。一入門口,場內裝修非常懷舊,好似返左去細個果陣時啲冰室咁。地下的小石磚、天花上的吊扇、牆上的假窗,一切一切都很有味道。惟店內員工好似睇唔到人咁,叫極都唔應人、又唔算非常繁忙,最終要叫人叫左6-8分鐘先有人落單。我叫左個常餐,$39,貴華星1蚊。叉燒通粉,同華星比,好明顯個湯係夠味好多,呈現淡奶白色唔似出面有啲餐廳湯底似清水。食通粉最怕就係好粉、或者好硬。呢度個通粉texture 剛剛好,擺入口唔會散開曬。叉燒唔會煮過頭、煮到冇曬味同乾曬,仲保留到甜甜地同有肉汁。而份炒蛋火腿多士係意想不到咁好食。華星炒蛋真係出曬名,我之前都食過幾次,好滑好有蛋味但近日份量明顯係減少左。估唔到呢度個炒蛋都唔會比華星差,除左唔會炒到好散之外,亦夠曬滑同濕潤。各位可以見到圖中既多士上面塗滿左厚厚既牛油,呢樣絕
茶餐廳既常餐係最多人叫的,亦係最簡單易做的

,如果唔係我都試下呢度啲奶茶。

我叫左個常餐,$39,貴華星1蚊。

,除左唔會炒到好散之外,亦夠曬滑同濕潤。
各位可以見到圖中既多士上面塗滿左厚厚既牛油
,呢樣絕對絕對係比華星優勝。拿冇坤大家,冇photoshop 過,啲牛油真係多到流曬出黎架!!!

如果俾多一蚊,我寧願食呢度啦,完全勝在通粉之上。不旓過兩間茶記都稍稍貴左些少,食個茶餐都要貼新40蚊。真係懷念果陣物價較低既時光。
2015-01-31