2015-09-24 1516 瀏覽
今日為左同朋友慶祝佢升職,於是就黎到soho諗住食餐勁。跟住係soho行下行下就見到呢間餐廳,之前睇四個小生已經對俄羅斯有點興趣,見到呢間野係食俄羅斯野,於是我地就即刻衝左入去試下。一入去見到餐廳地方雖然唔算太大,但係就好有格調,真係幾岩一對情侶黎呢度食餐飯,傾下偈。跟住侍應遞左個餐牌俾我,我發現呢間餐廳個餐牌都係用軟皮做封套,真係超有feel。野食方面,價錢就在soho區黎講都唔算話好貴,本來仲諗超貴,呢方面真係有小小驚喜。之後大家就各自叫左啲野食就開始傾下偈等野食黎。什錦冷肉拼盤我都係第一次食俄羅斯菜,呢個什錦冷肉拼盤,肉唔算話太肥,唔算太凍,口感唔錯,不過有點我唔係好明,點解什錦冷肉拼盤入面嘅牛舌係暖嘅。。。什錦芝士拼盤呢個什錦芝士拼盤真係最岩幾個frd喝下酒,等野食上枱用黎送酒用。餐廳的什錦芝士拼盤裡面有車打芝士,煙燻芝士,水牛芝士等多種芝士,另外仲細心咁提供蜂蜜俾客人點黎食,所以呢個頭盤真係幾岩我地。醃三文魚,魚子醬沙律呢個沙律真係好舖得好靚,沙律醬唔會太多。啲三文魚又新鮮,入口口感好結實,唔會有爛晒嘅感,魚子單吃的話真係會偏咸,不過配埋青菜一齊食就岩岩好喇。招牌芝士焗牛脷盅
今日為左同朋友慶祝佢升職,於是就黎到soho諗住食餐勁。
什錦冷肉拼盤
什錦芝士拼盤
醃三文魚,魚子醬沙律
呢個沙律真係好舖得好靚,沙律醬唔會太多。
招牌芝士焗牛脷盅
呢個招牌芝士焗牛脷盅真係幾特別架,上層嘅酥皮同平時食到嘅完全係唔一樣,偏向似硬身嘅印度薄餅,客人可以撕小小個酥皮之後點番盅入面嘅汁,真係超惹味,另一方面盅入面牛脷餐廳整到好軟綿綿,入口超級滑溜。
酥皮燴牛仔肉
呢個酥皮燴牛仔肉同頭先果個招牌芝士焗牛脷盅差唔多做法,都係用個酥皮蓋住入面嘅盅,只係今次唔係牛脷而係牛仔肉,不過今次入口就無牛脷咁滑溜,入口比較粗糙左小小,不過個盅入面啲都幾惹味,又係岩晒撕小小個酥皮之後點番盅入面嘅汁。
俄國燉羊肩
上枱嘅時候,佢就熱氣騰騰而且又好香羊肉味,跟住入面嘅羊肩真係好幼嫩,又唔會太蘇,連平時都小食羊肉的朋友都說ok,你就知呢個羊肩唔錯喇,另外,啲配菜都好入味,餐廳用左薯仔黎做呢個俄國燉羊肩嘅配菜,點知大家食晒仲瘋狂咁食埋啲薯仔,咁係因為薯仔吸收左羊肉嘅汁,變到超惹味,真係停唔到口。
俄式焗兔肉
以前大學都成日食兔肉,不過今次呢個兔肉整得比較遜色一點了,首先呢個俄式焗兔肉係以兔肉舖面,下層為意大利粉。但有點可惜兔肉可能因煮嘅時間耐左,入口有點粗糙,另外意大利粉吸收左兔肉嘅汁,令味道豐富了,但質感亦因此變軟了,入口無左應有嘅口感。
不過總括黎講,呢度真係唔錯,要情調有情調,要特色野有特色野,好適合係傾計,談下心嘅