餐廳: 大班樓
資訊:

2015-09-21 5940 瀏覽
是夜~刁民組(唔係好嘢唔食..食到個咀刁到不得了的人民也)來到大班樓..期待已久嘅飯局(訂位需要一個月是常識吧😝)..終於可以親身感受一下何謂色、香、味俱全😋共十三道菜..我們還加了兩個很想試的菜式..每道菜先聞到其香味..然後精緻地上枱..繼而充分滿足各人的味蕾😋 雖然並不是每道菜都驚艷..但總體上仍然是非常高分👍🏼推介如下:~龍井菊花煙燻乳鴿~採用BB鴿..細細隻..那種煙燻的味道就好似剛剛隻乳鴿係煙房走出嚟咁😂..好濃郁嘅煙燻味..乳鴿味道亦不過鹹..剛好👍🏼👍🏼~雞油花雕蒸大花蟹配陳村粉~我最期待這個菜..未上枱先聞到一陣花雕味..個汁好味到不得了..蟹當然鮮味..只係覺得陳村粉比較少咗dd👍🏼👍🏼👍🏼~香辣蘑菇胡椒蝦~這個很有驚喜..驚喜在個香辣胡椒味..香+辣+胡椒配合得剛剛好..同時能食出三種味道..不是一味的辣/香/胡椒👍🏼👍🏼👍🏼~三蝦炒飯(鮮蝦、蝦乾、蝦膏)~成碗飯夠乾身..好香蝦膏味但唔係死鹹味👍🏼👍🏼~二十年咸檸檬金銀蒜蒸蟶子~大愛..差d無得食..好在仲有兩隻..咸檸檬清香..蟶子夠爽甜👍🏼👍🏼👍🏼反而名物酥炸蟹肉香菇盒..十八味豉油雞好一般..可以不試..最
最後以自家制杏仁茶+杞子雪糕作結👍🏼👍🏼👍🏼
年輕時..只知道大班樓出名-->貴<--😜..但時至今日..百物騰貴..以這個價錢..這個食物質素..這個服務態度..已是物有所值了👍🏼
2015-09-19
  • 雞油花雕蒸大花蟹配陳村粉