2014-12-18 2683 瀏覽
無論係電視, 朋友上載既照片, 呢期最多人POST出黎就係一隻似菇既包, 一隻包出名到咁, 有朋友約食飯, 大家都在中環, 諗都唔駛諗就要黎呢到食個包先啦~ 整個氣氛, 環境都好新鮮, 唔係一般既中菜館子, 望落似意大利餐廳多過中菜, 俾人感覺好舒服,幾有特色。打開餐牌, 大大碟既主食唔多, 好多都係細細碟, 好啱幾個朋友, 可以叫多幾款黎試下, 價錢亦唔貴, 幾親民下~ 見到D圖已經令人食指大動, 樣樣都想叫黎試下。前菜, 我地叫左3款, 有酒呈醉雞, 雞絲粉皮, 川汁皮蛋一上檯, 已經聞到陣陣酒香, 食落酒味又唔算好濃, 雞肉嫩滑, 幾好~雞絲粉皮就比較一般, 麻醬好濃幾搶味, 青瓜既清香味就冇左, 有d可惜~ 川汁皮蛋個賣相好靚又攪野, 皮蛋化身成為魚? 定青蛙? 我唔知, 不過個川汁有少少辣又有少少麻, 幾可以叫醒味蕃, 叫人又愛又恨~  終於見到呢個包啦!!!! 像真度真係非常高!!!! 個包真係好好食呀, 一咬開就有好香既松露既香氣, 個包又軟熟, 又有大量既菇, 講真一個人食三個都仲得! 呢個包真係可以ENCORE!! 我估冇人可以抗拒到!另外, 我地仲叫左2年"猛虎咬豬

前菜, 我地叫左3款, 有酒呈醉雞, 雞絲粉皮, 川汁皮蛋
醉雞
雞絲粉皮
川汁皮蛋
松露香菇
另外, 我地仲叫左2年"猛虎咬豬" 其實我唔明點解叫呢個名! 入面有咩呢? 我覺得有D似台灣既"刈包",佢入面有一件好似五花腩既豬肉,個底有少少粉狀物體,唔肯定係黃豆粉定係咩野,上面就應該係一D酸菜,食落去都幾清爽,唔會覺得膩,不過就幾飽肚~
食左咁多前菜同小食,我地最後只係叫左一個糖醋豚肉同一碗雲吞擔擔麵,糖醋豚肉望落好似好普通,佢側邊拌住既係新鮮菠蘿,而舊豚肉外邊有粉漿,不過好薄;好薄次餘總好脆口,呢樣好難架,一啖肉一啖菠蘿,一熱一凍;又係唔會膩,個汁又唔係用醋做出黎既"假酸",菠蘿既天然酸味令人食完範圍勁舒服~
雲吞擔擔
我食到呢到已經飽晒,所以個擔擔麵我食得好少,個雲吞做得好食,刀功好,砌得個餡料好細緻,個湯汁就唔算正宗加上我飽左,唔太吸引~

2014-12-17
  • 松露香菇,川汁皮蛋