2009-05-30 79 瀏覽
係中環打咁耐工, 竟然完全沒有留意到呢間士多仔, 有著一個馳名的滑滑豆腐花. 今日, 需要黎結志街攞野. 又咁啱俾我發現, 又咁啱有新鮮出鑪豆腐花. 見天氣不熱, 為食的我見新鮮熱辣, 叫一碗熱豆腐花, 堂食. 堂食, 不是什麼坐得舒服既地方, 只是橋底花槽, 風味有如大埔菓香林, 坐係公園仔食咁.豆花好滑, 食一淡, 味道好像有點熟識........食多一口, 是焦炭味, 曾經係台中, 食過一間豆品店, 店內寫著, "若發現有焦味, 此乃豆漿正常味道" 是否跟台中那間豆品店同樣做法, 就真的不知了. 不過, 呢種焦味, 又的確令到豆腐花幾香既. 係中環區, 不容易找到一些平靚正既野食, 周圍既豆腐花, 至少都要$8-$10一碗, 呢度同豆腐同價, 都係 5 大元. 應真抵食.同時, 發現呢度有送豆腐花服務, 見到哥仔弄了十多碗出來, 再用大膠袋裝上, 再交由另一位阿哥拿走. 應該係送上某office.