2015-11-03 2274 瀏覽
作為位處中環的高檔版豉油西餐廳,都知道消費有返咁上下,所以即使想試遲遲都的唔起心肝,直至有日知道呢度有威靈頓牛扒食(之前睇過master chef好恨試),興致又返來了。食嘢之前先食下環境,呢度裝修得好雅致,無論枱櫈掛牆燈,都好有懷舊味道,門口仲有隻七、八十年代垃圾蟲企係度。餐牌方面好多元化,唔單止有扒類、燒乳鴿、焗田螺、粉麵飯,仲有中式點心添(晚市都有)。咁一場來到梗係食 威靈頓牛扒,雖然食完之後先知唔係正宗做法,但我已經好滿意。正宗的係牛柳外層係蘑菇醬同煙肉,然後包上酥皮焗,呢度,只有酥皮同牛柳,不過酥皮焗得金黃鬆化,牛柳雖然厚,但一d都唔韌,相反仲好嫩滑有肉香,調味亦做得好好,顯得淋係旁邊的黑椒汁有點多餘。 來佬汁炒牛河($98)都係必點菜式,來佬汁即係甜甜的瑞士汁,同太平館大同小異,材料有嫩滑牛肉同爽口杏鮑菇,碟底難得冇多餘油分,質素同樣高。值得去指數:
咁一場來到梗係食
值得去指數: