2K
2015-11-06 2088 瀏覽
點解成條龍 90% 都係大陸黎架?港土註得小貓三四隻。今日請半日假去中環律師事務所搞文件,見仲有時間就尊登走上山會一會九記,一探究竟龍定蟲,到底點解人氣咁勁呢?見幾十年呼聲咁高,咁多人追棒,見順路又有空閒時間就試試啦,點知真係罷鬼囉,唉﹗大埔群記清湯腩好千百倍!對於我依個新界北居民黎講個舖位都幾鬼難搵架喎,開埋 GPS 都兜左唔少怨往路,著住件皮褸行到成身汗先搵到乍 ﹗第 1 次黎幫襯完全唔知點樣 order、唔知有咩食、唔知有咩招牌菜,左望右望。問問侍應叔叔先,無爽腩、無坑腩、無崩砂腩,咁到底有咩牛食呢?有牛筋,但只係有咖哩牛筋。吓?無選擇唯有是但牛腩囉。牛腩伊走蔥,嘩﹗好大舊肥膏喎,係咪出名在肥膏呢?成碗湯都油淋淋,厚厚油脂包圍整碗麵。伊麵太腍喇!烚到過晒龍,香味都流失晒。牛腩除左舊肥膏外,仲黐住少許乾鞋瘦肉,味道都過得去。又係一間沒有辣椒油的麵檔,只有辣椒醬供應。牛腩河走蔥,河粉好碎喎!我無要求河粉碎上架,又係特色?我直頭成隻碗攞起連湯連河粉倒入口啦,咁樣食又幾正噃﹗湯汁牛味濃郁,不過同樣勁油。牛腩跟剛才伊麵孖生一樣,都係肥膏佔大部份,好采瘦肉多返少少食吓。牛腩伊走蔥、牛腩河走蔥

牛腩伊走蔥、牛腩河走蔥,見佢細細碗,諗都唔諗一次過 order 兩碗啦﹗食後感係,留係大埔食美味群記特濃清湯爽腩,洗咩山長水遠黎食個水準屬平傭牛腩麵呢?而且招乎麻麻,又係唔憂做姿態!
牛腩伊走蔥、牛腩河走蔥
2014-12-20