2014-12-20 3306 瀏覽
其實不論你給的是笑臉/哭臉, 評語是好是壞佢都係一樣咁多人,每次去都係要等一段時間. 但無可否認是這碗清湯腩是真的美味.我通常都係去開果頭時間充裕先會去, 對上一次去都係1-2年前, 今次一樣排左30分鐘隊, 但仍然覺得值得. 我見有些外國人寫了些食評, 我覺得西方和東方甚至香港人口味都係有一定既分別, 他們也許並不是太識得欣賞香港的口味, 亦可能不太會叫, 所以會話太咸, 牛肉唔夠嫩滑之類.其實最初朋友帶我黎呢度教我唔好食牛腩麵/米/之類, 佢教左我食淨腩淨伊麵, 碗淨腩個湯比起碗伊麵既湯或者係一碗牛腩伊麵的湯濃及香甜, 第一次去咁食好似都係60幾蚊, 講緊都7-8年前. 後來去多左發覺有樣野特別貴又成日無既就係爽腩, 佢無得連麵, 只有淨爽腩, 細細碗已經60幾蚊, 加埋淨伊麵差唔多成舊水架, 但爽腩真係好好食, 又唔會硬, 個D腩邊真係好正又好脆. 佢無話咩時間有,我試過中午和夜晚都有. 今日去既時候落單話無爽腩,然後過左30秒話岩岩整好, 我諗食唔食到真係好講彩數. 他們的招牌是牛腩和湯, 他們的湯其實應該沒有味精, 因為今日食完同以前一樣唔覺得口乾, 其次其實佢個湯能夠飲到牛

他們的招牌是牛腩和湯, 他們的湯其實應該沒有味精, 因為今日食完同以前一樣唔覺得口乾, 其次其實佢個湯能夠飲到牛的清甜同藥材既香味,我真係覺得等待是值得的. 食牛腩真係要帶點肥才好食, 沒肥的一定會硬, 因為舊腩要炆一段時間先入到面, 好似東坡肉咁下面既瘦肉一定會比較硬一樣.

不過由於都一後時間無去, 當我食緊既時候發覺點解碗爽腩好似大左咁, 偷偷開心左一陣, 真係好好味, 湯就一口一口地飲, 過了一會寫張單比我我有少少震撼, 原來點解會大碗左係因為爽腩由我初初食6X蚊賣到而家150蚊, 連埋33蚊既淨伊麵同埋ZERO, 一共197蚊, 好彩岩岩拿完錢, 要不就問題大了. 再睇睇原來而家一碗牛腩麵要44蚊

,比出面食可能一碗15蚊既牛腩麵貴3倍,所以有D人覺得唔值. 但我覺得佢係值呢個價. 不過希望下次再去食時唔會要300蚊啦