2015-12-28 1562 瀏覽
上環呢個地方真係好少踏足~~今次朋友們就帶我黎到位於蘇杭街既【Moon Thai】餐廳係位於香港蘇豪智選假日酒店內''*地方寬敞又寧靜, 仲有一間 Private Room 可作自私聚會呢!!!食泰菜都係鍾情椰青~~清甜又解渴, 真係不能抗拒它!!!首先點了一些小食:蝦餅及蝦片蝦餅炸得香口而不油膩, 啖啖蝦肉再蘸上甜酸醬已經好好味;而炸蝦片炸得脆卜卜, 同樣沒有油膩感, 令人食唔停口''*泰式生蝦 (HK$168) 同樣是必食之選!!!新鮮的生蝦配上特製醬汁, 食落很爽彈外仲很辣, 但食得非常過癮~~特別地這裡的生蝦配埋苦瓜片, 是用來解辣的''*冬蔭功湯 (HK$188) 亦是我很喜歡的''*材料及份量都好足, 見到有好多什菌及香料, 仲有蝦肉在內;味道酸酸辣辣, 十分醒胃!!!再來就係 Moon Thai 既得獎名菜:芭提雅蟹逅 (HK$628)很浪漫的名字, 但配上的是大大隻的炸肉蟹及香濃的咖哩汁!!!用上不同泰式香料及咖哩醬汁, 特別惹味~~雖然用上香濃的醬汁, 但依然食得到蟹肉的鮮, 肉質結實彈牙''* 同場配有薄餅可以蘸上獨特咖哩醬汁;少少辣又幾惹味, 真係好快就可以比我地
上環呢個地方真係好少踏足~~
今次朋友們就帶我黎到位於蘇杭街既【Moon Thai】
餐廳係位於香港蘇豪智選假日酒店內''*
椰青
食泰菜都係鍾情椰青~~
清甜又解渴, 真係不能抗拒它!!!
首先點了一些小食:蝦餅及蝦片
蝦餅炸得香口而不油膩, 啖啖蝦肉再蘸上甜酸醬已經好好味;
而炸蝦片炸得脆卜卜, 同樣沒有油膩感, 令人食唔停口''*
泰式生蝦
泰式生蝦 (HK$168) 同樣是必食之選!!!
特別地這裡的生蝦配埋苦瓜片, 是用來解辣的''*
冬蔭功湯
冬蔭功湯 (HK$188) 亦是我很喜歡的''*
材料及份量都好足, 見到有好多什菌及香料, 仲有蝦肉在內;
味道酸酸辣辣, 十分醒胃!!!
芭提雅蟹逅

用上不同泰式香料及咖哩醬汁, 特別惹味~~
同場配有薄餅可以蘸上獨特咖哩醬汁;
少少辣又幾惹味, 真係好快就可以比我地 KO 哂啦!!!
泰式煲仔翅
今次我地真係超級豪咁點左個泰式煲仔翅 (HK$528) 黎 Share''*
原煲熱辣辣的煲仔翅配上白飯, 真真正正既魚翅撈飯啊!!!
有見到大大舊泰國群翅係入面嗎?? 非常足料的喔~~
泰式既煲仔翅可以配上醋, 芥辣或泰式醬汁黎食用;
每款醬汁都會帶出不同的味道~~

個人覺得加入泰式醬汁的味道較特別''*
塊群翅真係好大舊, 就算 share 食都覺得飽飽地啦!!!
不過真係真材實料的~~
泰式甜品拼盤
最後就點左個泰式甜品拼盤 (HK$168)
包括:泰式南瓜布甸、泰式香芒椰汁糯米飯、 泰式千層糕、泰式椰汁西米糕

最特別的一定是泰式南瓜布甸~~
以南瓜肉配合南瓜布甸, 口感超滑又有啖啖的南瓜味!!!
而椰汁糯米飯亦是必食的甜品, 微暖的糯米飯好煙韌, 加上甜甜地配埋芒果簡直好好味''*

呢度坐得舒服又寧靜, 傾下計豪食一下都很不錯~
不過地點就有點偏遠呢!!!
2015-12-02
泰式生蝦