2013-10-24 4129 瀏覽
講開B女既滿月,我地選左朋友之前係呢間搞過WEDDING DINNER既餐廳。我自己都有來過既。我地50幾個人,包左成個場店主有EVENT PLANNER幫我地安排個佈置同D BALLOONS。搞得幾好呀!個個來賓都讚好特別,好好!唔洗好似一般既滿月要在酒店,或酒樓搞。 加上,我在OPENRICE看到呢間餐廳有個SHARING MENU比大圍人SHARE食 ,我一問之下,佢地原來有分一個CHAR GRILL DELURXY VERSION 同 一個 CHEF'S SELECTION VERSION 價錢一樣,都係以4個人為一個套餐既單位。所以我地聽佢地個EVENT PLANNER既 SUGGESTION,我地以8個人一GROUP(一個CHAR GRILL ,一個 CHEF'S SELECTION)54個人,剛好13個SHARING套餐。因為我地有6個小朋友廚師將其中1個SHARINGMENU變成小朋友VERSION。真係各得其所。食物方面真係好得。做一個EVENTS重要KEEP到每到菜都係熱既,已經好難得。而個個都說好味道就更加難得。 頭盤有有青口,鵝肝, 意大利火腿配哈密瓜,蟹餅,釀

頭盤有有青口,鵝肝, 意大利火腿配哈密瓜,蟹餅,釀黃菌菇,重有個Beef Carpaccio...
我對海鮮真係好高要求,但係佢地既青口真係做得好好,青口本身已經好鮮甜,加上個汁真係好好味。不過,我要留肚食其他,如果唔係我真係食晒佢。
而鵝肝煎得剛剛好,好香口,入口即溶。重有個蟹餅都係我要推介既一款。真係好香口呀!

到湯啦!我特別要求廚師幫我安排周打蜆湯。因為事前試菜時係周打蜆湯,老公說好令人回味,所以特別要求加上我地個MENU上。真係好滑好CREAMY,老公讚不絕口!

主菜方面,實在太多種類啦!我要周圍招乎來賓,所以都沒有試齊所有款,唯有試左個廚師推介個版本,就急急腳去招乎朋友。有釀龍蝦,牛扒,牛柳,羊架,酥皮三文魚。好最欣賞個龍蝦,好香口之餘又食到龍蝦鮮味。牛扒都好唔錯。值得推介。而我見到另外個GRILL VERSION都好惹味,好吸引,我問番D朋友,個個都說兩個VERSION都各有千秋。可惜我要招乎朋友無試到GRILL VERSION。

之後到個帶子南瓜飯,現在係南瓜既季節,所以用來做既RISOTTO真係合晒時候,好甜又帶子香,味道真係好配。

甜品啦!一看到個大盤內有不同款式既甜品,我地D女仔已經WOW聲四起!你知啦!女仔對甜品真係又愛又恨,又想試好多,又怕食左好多。所以呢個SHARING MENU真係幾好,比我地D女仔可以一人一D,樣樣試齊。滿足我地對甜品貪心既欲望! 甜品有焦糖燉蛋,心太軟,雲呢拿雪糕,芒果拿破倫,紐約芝士蛋糕。

焦糖燉蛋好有蛋香配有外面既焦糖,好香口又脆脆地,好好食。
一見到CHOCOLATE流心既心太軟,立刻回坐食番兩口先。好濃CHOCOLATE味,正!

廚師知道係我地BB滿月所以在迎賓時安排了些CUPCAKE送比我地,PLANNER重幫我地做左D旗仔插在CUPCAKE上面,真係好貼心!

見到朋友都自己走去問WRITER攞卡片,我就知我沒有選錯地方啦!
題外話/補充資料: 我地外帶左詩餅坊既蛋糕到場CUT,都係免CUTTING FEE。
2013-10-22
生日