久聞西灣河有一間出名的百利冰室,每次路過都人山人海,始終未有機會嘗試!最近知道上環開了分店,今晚的起心肝去試下先!先說室內裝修,懷舊氣氛濃烈,晚飯時段每枱也點起candle, 氣氛不錯!伙計熱情有禮, 樂意提點推介食物! 價錢與翠華/太興頗為接近.這晚試了招牌雞比煎旦飯, 招牌蕃茄濃湯肥牛烏冬, 熱奶茶及凍檸賓!1) 雞比煎旦飯好好味, 雞比煎得外脆內軟, 調味弄得好好, 最驚訝是伴菜竟然係西洋菜, 份量不少呀! 我同老公搶住食呀! Yummy!!2) 蕃茄肥牛烏冬, 這個實在下得太多太多香草, 完全蓋過蕃茄味, 難食!!!!!3) 熱奶茶, 之前見網評不俗, 就叫黎試下.... 飲左幾口, 再加了些熱水, 都係飲唔落.... 太濃茶味唔啱我胃口; 完全可以估計如果夾硬飲晒, 個胃一定會痛; 最後放棄冇再飲...4) 凍檸賓, 老公一路飲一路讚揚, 落足利X納, 好甜好好味!

最近知道上環開了分店,今晚的起心肝去試下先!

伙計熱情有禮, 樂意提點推介食物!

價錢與翠華/太興頗為接近.

題外話/補充資料: 伙計見我有飲杯熱奶茶, 係我們埋單走人時, 追出黎問𠩤因, 佢地話佢地只會沖茶葉一次! 其實可能係我唔夾呢度的奶茶啦! 不過見佢地咁有熱誠, 應該會有進步!
  • 秘製雞脾双旦飯