2013-11-18 106 瀏覽
近期多本雜誌都介紹上環新店百利冰室, 今日特別去試吓!以往進駐栢庭坊均為中高價食肆, 一個SET LUNCH都要百五以上, 百利既出現可以話係突破, 因一個午餐都係五十幾蚊, 平過翠X多多聲。 百利冰室reception以大劇院作主題, 個個等位都响到喪拍, 所以都唔覺得悶。香港寸金尺土, 場內得意DECOR貨真價實, 好似上圖汽水櫃, 真係見到老闆响個櫃都攞凍汽水! (可惜係罐裝, 如果係"維他"支裝仲正)。秘製雞脾飯配雙蛋 ($58)賣相絕對懷舊, 令人想起中學年代碟頭飯。雙蛋指明要太陽蛋, 但煎出來的效果尤如八成熟, 蛋汁失去流心效果; 未有蛋汁配合, 令飯有點乾, 幸好枱面有一支豉油幫手調味, 未至太寡。雞脾用刀輕割一下, 立即標出一堆油 (食咗咁多次炸脾, 乾脾見好多, 標油脾都係第一次見), 有機會係廚房無做 "迫油" 動作。雞脾食得出有用南乳, 但可能醃製時間不足, 未太入味。茶走 (奶茶 + 煉奶) - 跟餐煉奶充足, 但所謂 "水滾茶靚", 百利的奶茶水温明顯不足, 上枱都唔使吹凍就飲得, 茶香未能發揮之餘, 煉奶攪好多吓先融。午餐一覽
近期多本雜誌都介紹上環新店百利冰室, 今日特別去試吓!

秘製雞髀飯配雙蛋
秘製雞脾飯配雙蛋 ($58)
雞脾食得出有用南乳, 但可能醃製時間不足, 未太入味。
茶走 (奶茶+煉奶)
茶走 (奶茶 + 煉奶) - 跟餐
午餐一覽

題外話/補充資料: 百利用料是絕對充足, 真材實料, 服務亦一流. 期望廚房煮出高水準
2013-11-18