2015-09-25 3913 瀏覽
Cafe的感覺向來唔抵食,志在食環境氣氛和甜點,服務,主食其次,居於上環兩年,試過好多各式其色cafe ,茶家,川善喺openrice名列前矛,亦打破cafe=coffee的觀念,兩者都試過兩三次,綠茶心太軟印象深刻,亦喜歡泡菜冷麵,但今次主要食lunch,所以放棄甜品,選擇坊間好罕有的擂茶飯,老實說我未吃過擂茶,所以不知味道係咪正宗,但印象中是挺平價食品,说穿了其實就係綠茶泡飯加一隻溏心蛋和花生,比較特別有一些酱混合食,但味道太清淡,索價over$100單碗泡飯令我大失所望。其實上環一帶越來越多cafe, 單靠可愛貓咪坐鎮已經不夠給力,連食物價錢都不吸引,好快會俾新力軍爬頭!

• 抹茶心太軟