2015-07-06 1490 瀏覽
川善茶居@#foodki上環Matcha Snow White(6/10)($50)當日同幾位foodie攀山越嶺,熱到foodki爆汗,最後去到川善茶居叫左杯冰Matcha Snow White。凍抹茶牛奶加上雲喱拿雪糕。杯抹茶牛奶幾甜,抹茶味濃郁,尚可。但係雪糕既感覺就太"油",應該係落得太多奶,食落去好唔舒服,而且個雪糕真係太甜,比杯野更甜,不過熱既時候飲一杯凍奶都唔錯既川善茶居@上環Hojicha Hot Chocolate(8/10)($38)呢杯熱飲就真係好飲啦。焙茶朱古力有濃朱古力味,有微微既焙茶香,表面放上綿花糖再以火糖燒到微微焦,啲綿花糖係熔與未熔之間實在好食。而且焙茶係第二啲地方比較少有,大家黎到都可以一試。
川善茶居@#foodki上環
Matcha Snow White(6/10)($50)
川善茶居@上環