2010-05-16 769 瀏覽
是日要上深圳開會之餘, 另有一個重要任務. 所以, 一大清早便來到中環. 10點30分先要準備, 我9點鐘到達了, 又不用回公司, 找個地方打發一下. 一個多小時, 最好去飲茶.就找一個就腳而且未去過的. 行行下, 來到上環, 就近, 就經濟, 上來好彩, 一個人, 飲早茶. 感受一下老中環的早晨生活.早上, 最重要原因是過了九點. 大多中環老白領早已回到公司多勞多得. 而係呢個時段, 來的是一批更老的退休老中環. 或是一些彈性上班時間的老闆級中環老頭. 頓時, 覺得呢個時段黎飲茶, 好奢華. 早晨, 一盅兩件, 慢慢食, 嘆下報紙最實際. 叫下一盅鳳爪排骨飯, 一籠份量減半的燒賣同一籠叉燒包.先食傳統茶樓早餐必食的盅頭飯. 這裡的份量是小的, mini版. 細細份的鳳爪排骨飯. 鳳爪兩隻, 味道未算最美, 排骨未蒸到肉離骨, 還帶點韌, 不過飯是生米蒸飯, 算是可取之物.燒賣, 早晨時段特價$9.8兩隻, 叫完先覺得自己笨. $9.8兩隻, 係第2度, 有齊一籠四隻啦. 味道是否甚好食. 唔覺, 都是普通的一粒燒賣, 而且只是用綠豆架上面.....笨人笨吃.叉燒包, 味道清甜的, 3

叉燒包, 味道清甜的, 3個點心中, 質素最高的就是這個包. 叉燒餡有肉既咬口, 醬汁夠香甜味美. 而且包夠腍. 放到最後嘆報紙時, 才一隻一隻食, 包雖開始凍但依然是腍腍易入口的.

慢慢的Hea了一小時, 環境算是好. 同朋友說我今早去了上環好彩飲茶. 他們奇怪地問, 為何不去蓮香等等等等. 蓮香忙忙碌碌, 不太適合一個人hea. 呢D茶樓, 一個人食又唔駛搭檯. 感覺幾好. 而且, 我新增了一個宗旨, 食野, 不一定要找好食. 周圍試是我的飲食人生.

最後說服務, 基本功夫做足. 不過我叫茶時, 叫的是鐵觀音, 卻來了普洱....不去改了, 什麼茶都啱飲, 只感覺, 有失細心.
$35 (早餐)