2K
2016-03-14 1232 瀏覽
搬左黎上水一個月左右,依然人生路不熟,連邊度有麵檔都未知,都唔知點搵食好﹗發現有間潮興旺,今次試依間,試第 3 間係上水既麵家,第 1 次幫襯,先由基本開始。蠔油菜芯走油,不過不失啦,無渣微爽,略厭未夠清甜囉。雖然未至於話有渣,但都幾老吓喎,粗糙又唔夠鮮甜,麻麻地。蠔油生菜走油,點解小得咁緊要架?得幾片菜葉,生菜非常清甜喎,真係好好味,比菜芯好,係我預計之外呢﹗偏甜蠔油配上多上生菜,味道剛好 balance,爽爽的大啖大啖地嘴饞。腐乳生菜走油,我明明係想食腐乳通菜架,唔知仲咩鬼叫錯左生菜。腐乳咸中帶微辣,特別得黎又好味。淨牛腩走蔥,雖然眼見肥膏一舊舊,食落唔算太肥,可以接受。滷水牛腩浸得夠入味,偏甜,炆得夠腍而鬆化,質量大份滿意,抵食!好過豐泰牛雜多倍,仲有生菜底呢。 紫菜湯走蔥,嘩 ﹗咁大碗既?我食開都只係飯碗咁大架喎。味道怪怪的,點解咁甜既?我要咸既紫菜湯喎,唔難食。淨牛丸魚蛋走蔥,仲有幾條菜芯送添。牛丸,估唔到爽彈多汁,牛味香濃,高質。魚蛋輕度富彈性而白滑,淡淡魚味,合格。淨水餃走蔥,真係勁大隻呀﹗連我個血盤大口都唔能夠成粒啪,要分兩啖食,Good ﹗蝦肉鮮爽、豬肉味香濃有嚼勁,

淨水餃走蔥,真係勁大隻呀﹗連我個血盤大口都唔能夠成粒啪,要分兩啖食,Good ﹗蝦肉鮮爽、豬肉味香濃有嚼勁,整體質感實淨而外皮滑溜。

淨雲吞墨魚丸走蔥,試過好多間麵店包括潮興旺,大家既墨魚丸都係非常粉口喎,質感同味道都好假。不鮮不甜不彈。雲呑就幾味,跟水餃不相伯仲,蝦爽而豬肉味香甜,肥豬肉不多不肥膩,結實有咬口。

淨蛋片走蔥,有幾棵菜芯跟埋,真好﹗最初諗住淨魚蛋,老闆娘問一問,咁就轉蛋片試吓啦。落左小小辣椒油落湯度,忍唔住飲晒添,香辣湯底好味呀!蛋片均微彈有魚味,唔會腍劈劈,滿意。

今晚抵受唔住魔鬼之橋既誘惑,走左去幫襯無牌小販。原諗住操左 3 粒鐘,食少少野就算架啦,點知被邪惡天橋吸住左﹗買完鹽焗雞髀同生菜魚肉,仲要食多串咖哩魚蛋,救命呀 ﹗我仲想食銀針粉、碗仔翅、滷水雞髀、炸三寶、炸豬大腸呀 ﹗忍忍忍。
蠔油菜芯走油
淨水餃走蔥
淨雲吞墨魚丸走蔥
淨蛋片走蔥
2013-06-06
20 分鐘 (外賣送餐)
腐乳生菜走油
淨水餃走蔥