2K
2015-12-11 334 瀏覽
約足一星期都無朋友仔陪我食麻辣魚,晚晚食自己!無得食麻辣魚鍋,單拖去尋辣,要搵勁辣食舒緩一下先得!係上水都無咩辣野食,串燒妹重慶酸辣粉食過多次、譚仔胡辣麻辣食過多次、成記辣沙嗲食過多次。唯有去多次滇川,還掂未試過佢地既麻辣,上次大酸辣味道唔錯。雲吞魚腐麻辣米線大辣,嘩!我要大辣唔係大咸呀!大麻辣湯底咸到死,一飲乸住塊面,侍應阿姐見到我既表情,一臉茫然。湯底完全唔麻,而且辣度連中辣都不如囉!湯底太咸唔麻中辣,配上淡口雪白米線都幾好食,米線依舊滑溜嚥韌而帶米香,好野黎架。魚腐咁架咩?完全係腐皮捲住硬鯪魚肉囉,又係勁咸囉!咸湯配咸魚腐更咸,有點頂唔緊,但唔想浪費食物,照食!繼魚腐後又一誤會,雲吞?係雪白既上海菜肉雲吞,並不是潮州鮮蝦雲吞。淡口白色雲吞皮撞上極咸湯底,一淡一咸還好,菜肉雲吞味道唔錯,不過食唔出有肉。麻辣豬耳,激咸麻辣豬耳!咸到苦又唔辣,要浸湯洗一洗先免強入到口乍!豬皮黏黏好膠口,軟骨脆卜卜,但咸到死去活來!

雲吞魚腐麻辣米線大辣
雲吞魚腐麻辣米線大辣