2015-03-26 486 瀏覽
好耐冇黎過上水街市,今日想食粥,於是就終於有機會黎試下呢間東莞佬粥店。一睇餐牌,忍唔住:哇!咁抵既!$22有粥有粉麵油炸鬼配仲有豆漿/菊花茶飲?!咁我就想試下啲未食過既粥,要左碗豬什粥,本身諗住食炒米,但可惜冇,佢就同我轉左炒河,咁就飲豆漿。我幾中意佢加左啲油炸鬼碎係碗粥面頭,幾好香幾好食。碗豬什粥食落就有豬腸、豬肚、豬皮,都係覺得豬皮難逃有陣漂水味既命運,同埋我自己嫌碗粥淡味左少少。之後試下碟炒河,本身仲諗緊點解佢會咁好肯俾碟跟餐冇得叫既炒河我食,點知…好難食,啲河粉碎哂,夾都夾唔起,仲要又係好淡口,完全唔掂,最後淨係食左碗粥,飲左杯豆漿就走人。係就係抵,不過俾碟咁既炒河我,有啲失望,下次有機會可能我會翻黎食翻碟炒米既。
一睇餐牌,忍唔住:哇!咁抵既!
$22有粥有粉麵油炸鬼配仲有豆漿/菊花茶飲?!
2015-03-02