2K
2016-05-30 581 瀏覽
皮蛋瘦肉粥,原來明記係無蔥提供。不是生滾,耐係餚足幾小時既老火靚粥。濃濃肉香、源汁原味,皮蛋滑彈黏黏味道濃郁。基本上無需再添加任何調味,大愛!粥底棉棉滑滑,厚薄恰到好處,溫度剛剛燙嘴最好食。魚蛋豬皮腸粉,結實真魚蛋總好過假魚蛋索索聲啦,淡淡咸香、淺淺魚味。唉,以為咩辣魚蛋咁巴閉,原來只係淋上咖哩汁,厚厚黏黏,而甜味重過咖哩味,辣味 feel 唔到。點會係白烚豬皮架,咖哩豬皮開心好多,爽爽的水水的無油益。熱燙燙腸粉夠晒滑喎,又有彈性,雖然未及即拉腸粉咁滑,不過已經係中上水平喇。浸上大量我親自調製秘傳混醬,香辣麻甜有齊,美味可口。腸粉加皮蛋瘦肉粥,淨係依兩點已令我大愛,good!加油。豉油皇炒麵,炒麵都炒左段時間,水氣已使到麵條有點濕潤又有點腍,乾爽及嚥韌度急降,味道免免強強,豉油香氣不夠突出,可能撈粥食會更好味。無蔥真好,芽菜夠熟我食得到。魚肉燒賣,淋上大量辣椒渣,微辣帶香,咸味濃郁配上淡口魚肉燒賣剛剛好,辣椒渣味道屬於配潮州粉果那一種。魚肉燒賣保持結實富彈性,不會蒸到溶晒或腍劈劈,合格。起初侍應姐姐問我要辣定唔辣?我諗左一陣答全部醬都要呢。侍應姐姐話醬自己落喎,魚蛋要辣定唔辣?可否一早

起初侍應姐姐問我要辣定唔辣?我諗左一陣答全部醬都要呢。侍應姐姐話醬自己落喎,魚蛋要辣定唔辣?可否一早講魚蛋呢?無幾耐隔離阿叔重演一次,同一遭遇。

明記供應食物種類不多,簡單是美,客似雲來,不停有食客出出入入。專程探訪第一次幫襯,Order 完要自己再出去提取及比錢,非常唔方便,我行一行出去已經發生幾個誤會,好煩呀!

一家四口依為我食完走人,就衝過黎坐,仲要多謝我讓坐添,我都講左兩次我未食完,始終係都要坐過黎。行去取腸粉話比錢啦,收銀嬸嬸走去計另外一張檯囉,亂晒龍。

原本一早約好今日到觀塘 APM 食麵屋武藏,再去睇 X-men,最後牛頭角川菜 dinner,誰知被飛機火都黎 ﹗算數,落街食野再返屋企休息。先黎明記食個頭盤,再轉場食主菜。

皮蛋瘦肉粥
魚蛋豬皮腸粉