正顯示第 115
x
全部刪除
洋蔥包
洋蔥包
Whole Baked Maine Lobster 2lb 焗原隻波士頓龍蝦
US Tomahawk 32oz 斧頭扒
US Tomahawk 32oz 斧頭扒
Parmesan & Truffle Matchstick Fries 芝士松露炸薯條
2016-08-16
AUG 16

...但那鬆軟質感還是非常讚的。 然後是 Morton's Legendary Hot Chocolate Cake 莫爾頓經典焗暖心朱古力餅,這裡的心太軟從來不算太流心,但勝在味道香濃,配上冰凍香甜的雲呢拿雪糕,沒得輸! 最後是 Homemade New York Style Cheesecake 紐約芝士餅,其實質感與味道都相當出眾,不過吃在最後,難免開始覺膩... 要知甜魔媽媽我,其實一早由甜魔變成雪糕魔了! 很美好的一頓,其中斧頭扒套餐的確抵食,不過優惠只至9月14日,想吃就要抓緊時間!又,中途雖然也下過一陣大雨,但離開時又回復天晴,再次感...
是次消費
每人約HK$150 (午餐)
AUG 16

...少少,入口較為乾身。 chopstick 明治3.6牛乳卷蛋 $36 yummy yummy 相反,件牛乳卷蛋賣相就差少少,以竹碳做嘅乳牛斑紋未夠平滑,但味道幾掂,牛乳蛋糕底做得軟綿清香,中間嘅芝士忌廉餡濃郁且軟滑,正! chopstick 法式忌廉芝士蛋糕 $42 yummy yummy 外觀做得有水準,而做法有啲似紐約芝士餅,但喺就無用消化餅底,而喺直接原個芝士焗,所以,可以見到餅底跟芝士餡喺連埋一齊,而啲芝士餡極之香濃,挺實又唔會好死;面層嘅酸忌廉明顯喺加咗檸檬汁,所以,嗒落酸香且帶有清新嘅檸檬味,亦可以平衡吓芝士嘅濃味 smile 。店家仲搞咗個晌FB嘅美食相片分...
法式龍蝦湯
特濃黑松露野菌忌廉湯
澳洲穀飼豬架配牛肝菌忌廉汁
椰子雪糕
2016-07-17
是次消費
每人約HK$460 (晚餐)
JUL 16

...澳洲穀飼豬架配牛肝菌忌廉汁}$178,上檯時很特別豬架已分了兩邊賣相就冇完整的美,先嚐伴碟的薯角質感都粉淋好好吃喔~king 而豬架就十分juicy肉質富彈性紋理分明肉味挺香實屬靚貨,牛肝菌忌廉汁亦香濃好味這菜我吃得萬分滿意喔^0^wow吃過主菜後當然要食甜品啦!!{紐約芝士餅}$52,芝士味不算太濃但質感尚算滑溜~ 另一個{椰子雪糕}$44味道超天然又濃郁,質地滑捋捋的好好味,跟車爸爸一人一羹很快便給我們爬光光了haha~love
原隻炭燒波士頓龍蝦配松露薯條
2016-07-15
是次消費
每人約HK$230 (晚餐)
JUL 16

...得比較特別。餐廳內西式風簡約裝修,也坐得舒服,但要數最吸引食客可算是每張桌面都有不同顏色配以不同圖案的彩色瓷磚,鮮艷奪目,增強食慾。叫了一個D11晚市套餐,份量十足,有"是日餐湯"+"法式蒜蓉包"+"雙色芝士焗蠔"+"原隻炭燒波士頓龍蝦配松露薯條"+"紐約芝士餅"+"餐飲"。橙黃的南瓜忌廉餐湯,淡淡的南瓜蓉不會太濃烈,配以熱燙燙的蒜蓉包,外脆內軟,牛油蒜蓉味香濃。前菜來個焗蠔,用兩款芝士舖面焗製,熱力令芝士溶遍覆蓋蠔,令蠔內的肉汁鎖著且帶有芳香芝士味,真正"芝"味無窮!最期待的主菜--原隻炭燒波士...
是次消費
每人約HK$270 (晚餐)
JUL 16

...口感亦相當嫩滑, 一啲都唔會焗得過火。至於主菜美國頂級肉眼扒, 見到上面嘅炭烤紋已經知道係好野, 果然不出所料, 每一口牛都充滿炭香, 牛肉味香濃, 又鎖住肉汁。 配菜方面有芝士焗蘑菇, 同埋新鮮嘅沙律菜, 沙律菜上面淋上sour cream, 非常開胃。最後嘅紐約芝士餅, 為整餐晚飯帶來完美嘅句號, 芝士味香濃, 有陣陣檸檬清香。一個人可以輕輕鬆鬆咁食一餐咁豐富嘅晚餐, 真係可以忘卻所有煩惱, 希望我嘅朋友快啲好番, 出院嘅時候帶佢嚟呢間餐廳食餐好嘅。
檢視所有留言 ()
180分鐘 (堂食)
2016-06-09
是次消費
每人約HK$345 (下午茶)
JUL 16

...個層係例牌嘅鹹點:三文魚麵包麵(因為bagel嘅關係有啲硬),青瓜三文治(正常),牛肉酸瓜三文治(因為唔食牛,所以淨食酸瓜三文治,唔錯,比青瓜嘅好味),蘑菇脆撻(麻麻地,撻身軟,唔脆)。 而茶點銀架上層的甜糕:云喱拿及白巧克力馬卡龍(好甜,白巧克力味重)紐約芝士餅配藍莓忌廉牛油酥餅(唔錯);青檸椰子杯子蛋糕(都係甜,但椰子味重而青檸味欠缺):Tiffany & Co. 經典藍盒形蛋糕(好靚呀,但係試唔出杏仁味或草莓橙皮味,仍然係甜到入心) 茶,揀咗Earl Grey Tea,雖然我對茶唔係太在行,但飲落就只有苦澀沒有...
2016-07-01
是次消費
每人約HK$410 (晚餐)
JUL 16

...朋友。而且還要是非常合拍的程度。驚喜配搭,味道滿分!豬豬點的美國安格斯乾式熟成西冷牛扒伴紅酒汁,雖然並非極上品質,西冷帶有些少筋,但是肉質鮮甜,牛肉味香濃。反而咖喱先生點的德國酥脆鹹豬手,鹹酥香脆兼備,豬皮焗得又脆又鬆化,皮下脂肪不多,但甘香。這裏的紐約芝士餅,Cream Cheese 香且濃,味道不會過甜,多吃也不覺得膩,再來幾客也吃得下。Hee... Hee...原個椰子殼承載的椰子雪糕,風味獨特。如果椰子味可以更香濃就更高分了。
JUN 16

藍莓茶杯芝士入面嘅芝士蛋糕分咗兩層,一層係加咗藍莓嘅,另一層就係原味,口感扎實,有少少似平時食開嘅紐約芝士餅 佢哋d匙羹整到好似泥鏟仔咁,好得意,堂食同外賣都係用呢個膠杯仔同碟仔裝,食完仲可以拎返去裝其他嘢
2016-06-09
JUN 16

第四站喇!!要搵個地方坐底抖一抖,就去蘇廬。 行入去見到整咖啡既位置,感覺好專業喎!(不過我同P大人都唔飲得咖啡...只好看別人的吧..) 我地坐底叫左紐約芝士餅+兩杯咸柑桔 紐約芝士餅幾好食,底部有d果仁碎咁既野,芝士餅唔太甜 咸柑桔好清,夠晒解渴 店舖可以欣賞到大澳水鄉既風景,令人放鬆咁嘆返杯,係一個休息既好地方!
冬蔭功忌廉汁海鮮意大利粉
冬蔭功忌廉汁海鮮意大利粉
龍蝦汁海鮮意大利飯
龍蝦汁海鮮意大利飯
2016-06-03
每人約HK$129
JUN 16

...左單人餐,100蚊鬆d就有野飲,湯,同飯或麵,加10蚊仲有cake tim。 至於味道呢,我地點左: 冬蔭功海鮮汁海鮮意大利粉(呢個辣辣地,好好味!!👍👍👍 海鮮龍蝦汁意大利飯(呢個比相片比我既想像差少少,不過都ok既)👍 白汁香蒜蜆肉意大利粉(正常味) 紐約芝士餅(一般味,兩個人食晒,一個食左一半話唔食) 飲品方便就好一般,點左既木瓜奶昔同檸檬綠茶都好古怪,咖啡就屬於正常。 總體黎講,同朋友坐下傾下計食個飯,呢度係不錯的選擇!lol
紐約芝士餅
10分鐘 (堂食)
2016-05-25
是次消費
每人約HK$150 (晚餐)
MAY 16

香港周街都係意大利菜,但一係就連鎖店一係就好貴sick 呢間野真係窮人既恩物excited呢間野既蜜汁燒雞翼一流,好鬼大隻 而且絕對唔慳,勁多蜜糖excited 岩晒鐘意蜜糖既朋友仔excitedwow同埋一碟有好多隻,唔洗驚一班人冇得食yuk薄餅就真係超抵,一舊水唔洗就有一個,仲要超大件,極足料like 加上薄餅係薄底既,唔會食得好辛苦同失儀態lollollol 呢間野雖然冇高級餐廳既水準,但都真係唔錯,埋單每人一舊水到,真係抵到爛! wowlike
MAY 16

一看到有任食甜品才$ 68一個人,超喜歡甜品的我,立刻訂位去試, 士多啤梨拿破崙,士多啤梨微酸,拿破崙鬆脆 紐約芝士餅,芝士味濃,唔會死實! 朱古力沙 餅,呢個太甜了 士多啤梨泡芙,一啖一口小小的,泡芙口感好鬆!法式焦糖燉蛋,蛋香滑濃,焦糖烤得剛好3.7牛乳布甸,呢個奶味好重。但有點甜款式唔算多,但現在在街食甜品,有時一個都過佰,現在才68所以下次還是可以约朋友再食
2016-05-05
是次消費
每人約HK$220 (晚餐)
MAY 16

...墨汁。( ̄∇ ̄)燒安格斯牛柳伴蘑菇燒汁$188, 雖說是燒牛柳, 但卻沒有那種燒烤的坑紋, 也沒有燒烤的香口, 是因為在其上加了蘑菇汁所致嗎?朋友不能吃太生,所以點了八成熟, 觀乎其色澤, 好像未達八成熟, 不過口感軟嫩牛味重, 喜歡吃牛的應該會喜歡。紐約芝士餅 $48, 質感軟滑不甜漏, 但芝士味略淡, 偏向了點奶味, 慶幸有藍莓味搭夠Tiramisu $48, 好大碗的tiramisu, 質感較企身,但不失那軟滑的口感, 咖啡酒味道與份量適中, 不會太濕潤,不錯啊。
奇異果汁
香煎帕爾馬火腿日本帶子
Taleggio芝士鑲蛋佐特製面飽
2016-04-20
是次消費
每人約HK$700 (晚餐)
APR 16

...小型甜點櫃。問一問發現原來每日不一樣,視乎廚房心意態度。今晚有4款切餅供應,我們選了紐約芝士蛋糕和朱古力蛋糕,誰不知每件切餅都是打孖上,而且會用莓子在碟上做點綴,很有心思。NewYorkCheese芝士味濃,但口感不夠硬,偏軟身。ChocolateCake反而有著傳統紐約芝士餅的硬度,朱古力味也很厚實,有脆口朱古力餅碎做的餅底,整體感覺很融洽。 本來打算吃一件餅後匆匆離開上學去,卻為了等傍邊的人完成他的朱古力餅。今晚晚餐雖然貴,但偶爾一餐卻可以平衡腦袋裡的壓力粒子。 答應我,以後我快要崩潰時都陪我吃餐好的,希望我...
煙肉酸忌廉薯條
牛肝菌帶子意粉
2016-04-14
是次消費
每人約HK$250 (晚餐)
APR 16

...一個主菜是豬仔扒。上菜的時候已傳來香味,外表煎得香脆,在上邊更灑了點黑椒。用刀切開,十分稔熟。豬扒有著適當的脂肪,入口不會太粗糙,咀嚼時肉汁爆發出來,包圍著整個口腔,充分的感受到肉的魅力。薯菜以牛油輕抄過,香滑的又是另一番滋味。最尾當然要來一個甜品,紐約芝士餅。不知是否之前的菜味道還在口中,食落有點乏味。層次和層感有做到出來,但味道尚可改進。飲品的蘋果汁與橙汁也是沒有太多味道,有點可惜。總結:Plato 是一間高水準的餐廳,沒想到會在這裡食到一餐正宗的西餐。雖然價錢有點小貴,但絕對是有相應的質素。在...
Top