Asia Dining
x
全部刪除
每人約HK$314.6
MAY 15

一直很想食壽司,今天便來了元氣壽司大吃特吃。壽司一來,我先吃了件帆立貝壽司,帆立貝大大粒,一開二放在飯上,口感彈牙偏軟,味道鮮甜,但水份差了一點,有點乾身。之後吃了飛魚子軍艦,吃軍艦最重要是紫菜夠脆,它的紫菜十分脆,飛魚子算多,所以很脆,我很喜歡。在三文魚壽司方面,沒有冰鮮味,油脂分佈均勻,也是不錯。至於炸蝦卷,這是我的最愛,多軟內脆,加上薄薄一層沙律醬,而且即叫即製,新鮮熱辣,十分好味。炸蠔同樣是熱辣辣,咬開後有濃郁的肉汁,又脆又juicy,加上沙律醬更好味。元氣壽司,雖然價錢比外面高,但我覺得是值...
茶餐
茶餐
炸蝦
炸蝦
2015-05-06
是次消費
每人約HK$77 (下午茶)
MAY 15

本人是元氣壽司的常客,也做了會員。想吃壽司,元氣都會是首選。個人覺得粉嶺中心分店的食物較上水中心的好吃。 下午茶時段,提供午後茶餐,價錢比繁忙時間便宜,下午茶餐由$48-$60,由1食選壽司類,2食選小食類,3食選輕食類,各選1款,另可再追加餐牌下端的食物。先自行調製綠茶,元氣不是用茶包,是用綠茶粉的,濃淡自己選擇,自行加水。我選了壽司盛E($48)+2食選蟹子沙律+3食選湯烏冬,三文魚壽司,味道不值一提。 赤海蝦壽司,新鮮,肉爽,味道鮮咁。 炸蝦卷--即炸即做上枱,脆卜卜而且蝦有甜味,好吃。 壽司飯...
2015-05-06
是次消費
每人約HK$97 (午餐)
MAY 15

想當年,迴轉壽司空降香港,小妹,還是乳臭未乾的丫頭。學期末考試後,總喜歡,和同學仔,結伴同往,開懷痛吃一頓。一邊吃,一邊疊高壽司碟子,一邊計算花費。屈指一算,後多年都沒有光顧元氣壽司了。是日,出席開飯啦頒獎禮,路過元氣壽司。遠處,已被元氣憤怒仔Logo引了。毅然決定,入去回味,久未細嚐的老味道。午市時間,店內座無虛席,小妹被安排坐在迴轉壽司吧一個空位。望著眼前一碟碟壽司刺身小吃不停地轉吓轉,恨不得把它們一一吞下﹗每個座位上,井然有序地放著紫薑、豉油、芥末、綠茶粉和紙巾,並放有一個茶杯。客人可自行加...
帆立貝壽司
灸燒魷魚
魷魚軟骨壽司
2015-04-30
是次消費
每人約HK$100 (午餐)
MAY 15

小編今天外出到大埔工作,因為人新路不熟便四處尋覓食肆,走進大埔中心的商場內食肆林立,但無一能勾起我的食慾。 當我看到元氣壽司時便想起很久沒吃完,隨即胃口大開進入鋪內。  以前因一星期吃數次,對食物都摸熟了,二話不說便點了帆立具壽司,三文魚壽司等的例牌壽司。 然後我在餐單看到有新的初夏之海,有灸燒魷魚和魷魚軟骨壽司,味道看似吸引便叫了一客 入主題了。先說說三文魚壽司吧,其冷凍度偏冷,厚身,咬下去口感豐富,味道鮮甜,非常好吃。 然後是我的最愛,帆立具壽司,大大粒的帆立具看上去已教人直流口水,我一口...
檢視所有留言 ()
40分鐘 (堂食)
2015-04-11
APR 15

今日同老公想食sushi,所以隨意選左第一城元氣壽司,我印象中元氣唔太好食,差過板長,但今日黎呢度食,d sushi又幾好味,首先叫左我最喜歡既飛魚子壽司,d飛魚子好新鮮好脆,好彈牙,飯唔會太大件,好好味。龍蝦沙律壽司,d蟹肉好有口感。我地又食左軟殼蟹手卷,軟蟹蟹炸得好鬆脆,正呀!仲有燒左口魚邊壽司,左口魚入口即溶。另外,我地又食左lunch set 芝士燒三文魚定食,飯同三文魚都沾有芝士的香味,芝士好濃郁配上燒三文味的味道,飯同燒三文魚又香又好味。呢度既壽司d料幾新鮮,我地走個時,但門口都仲有超多人等。
茶碗蒸
2015-04-01
是次消費
每人約HK$45 (下午茶)
APR 15

Genki 元氣壽司下午茶餐 有五個壽司set可以選擇(A-E) 小食又有三種 仲有麵食chopstick 我今次叫左茶碗蒸 炸墨魚嘴 壽司(三文魚,生蝦,蟹柳,炸蝦卷) 可能係因為佢要等齊野先上菜 所以炸墨魚嘴凍左少少 茶碗蒸好滑 好香既上湯味 入面有蟹柳,冬茹,魚蛋 材料豐富 加豉油仲會鮮味左添 炸墨魚嘴大得驚人 有一蚊銀咁大粒shocked 成碟仲有4粒咁多添 壽司就麻麻地啦 同普通壽司冇乜分別 炸蝦卷冧左d 仲散左少少添 但係40幾蚊算係咁啦 飽肚又可以慢慢歎like
蟹柳魚籽沙律
蟹柳魚籽沙律
冷烏冬
冷烏冬
2015-03-26
每人約HK$45
APR 15

今日下午與朋友去上環吃元氣壽司。自從爭鮮回轉壽司開張後,很久沒有吃元氣壽司。 難得這一次,點了一個下午茶配搭,相比午餐,價錢十分便宜——四十多便能有很多東西吃:酸甜清新的蟹柳魚籽沙律作為前菜,十分開胃。比起爭鮮迴轉壽司的廉價感,元氣壽司更趨向精緻感。無論食物的排法還是食物的味道,比起其他的高上很多層次。外層吉列部分與內裡薯餅的軟形成對比,十分配搭,美味程度更上。冷烏冬味道不俗,配上少許芥末,十分美味。軟殼蟹手卷味道十分出色, 唯紫菜可更有脆度。
帆立貝
帆立貝
炸墨魚咀
炸墨魚咀
2015-03-20
是次消費
每人約HK$120 (午餐)
MAR 15

今次我和同事們一行10人,一齊去左新開無耐的元氣壽司食Lunch,因為人多的關係,我地就要分兩枱前後坐啦。開始點菜啦,因為今個月有優惠,而我地今日的優惠係三文魚$10碟,所以同事們豪不猶疑地一口氣叫左5碟三文魚,一人一碟唔洗爭。之後再叫左大家都喜愛食的帆立貝壽司、北寄貝沙律軍艦、軍艦三味、炸墨魚咀小食等等…… 壽司方面:好新鮮。三文魚都算厚身。而帆立貝好鮮味,完全沒有口的感覺。軍艦方面:圍邊的紫菜好脆,北寄貝沙律好味好香,蟹籽好晶瑩好脆。小食方面:炸墨魚咀炸得好香 又唔會太多油,非常香脆可口。
檢視所有留言 ()
金龍卷(無記錯的話)
金龍卷(無記錯的話)
龍卷風沙律
龍卷風沙律
2015-03-25
是次消費
每人約HK$100 (晚餐)
MAR 15

...知一睇餐排 見卷物有好多名 同好得意 就記左個金龍卷同龍卷風沙律  一上菜個下 原全估唔到會咁精緻 好似法國菜咁款 女朋友都影左5分鐘先俾食😂 先食沙律 感覺唔錯 真料都十足 唔會覺得食得菜黎又無肉 用料岩岩好 金龍卷我無諗到會咁特別 本來諗住好似元氣壽司個炸蝦卷咁款 黎到睇得影得之來 口感重好特別 本想重想試埋其他卷物 但女友太細食試唔到😭 但一定會再到既一間工廠店
2050
檢視所有留言 ()
黑松露菌泡沬蘑菇忌廉湯 (Cream of Black Truffles Mushroom Soup Cappuccino)
意大利煙腩蛋黃忌廉汁扁意粉 (Linguine with Pancetta Carbonara)
醬燒活鰻 (Eel)
松葉蟹肉帶子餅配日式柚子醬 (Roasted Matsuba Crab Scallop Served with Japanese Yuzu Dressing)
2015-03-06
是次消費
每人約HK$350 (晚餐)
MAR 15

...很遺憾作為前度觀塘區的達人,過去兩年並沒有努力去找好吃的介紹給朋友,也沒有珍惜工廠美食,筆者更從沒有踏進工廠食店一步,希望好吃的工廠美食要等筆者來光顧。今天走到位於駿業街的巧運工業大廈,在網頁上說是A1出口是錯的,正確最快的到達方法是穿過APM經過元氣壽司一直走透過港貿中心出口看到馬路對面的便利店就是,既方便又快捷。這一次首先來到的是最近人氣高企,尤其那個白朱古力心太軟風靡萬千少女的Bella ShineBella Shine位於巧運工業大廈的四樓,本以為位於工業大廈的餐廳應沒有太大的裝潢,或會...
2015-02-22
是次消費
每人約HK$100 (午餐)
FEB 15

前幾日去咗食元氣壽司做Lunch, 叫咗幾款壽司. 次次去都一定叫辛辣三文魚腩, 但係可惜嗰日三文魚腩無貨, 唯有叫辛辣吞拿魚食啦, 點知口感完全唔同, 無咗三文魚腩嘅魚油同爽口, 下次都係唔叫辛辣吞拿魚啦.另外叫咗甜蝦, 玉子, 仲有炎燒帶子, 甜蝦唔太爽口, 但都可以接受. 玉子壽司嘅蛋同飯都係暖暖哋, 食得出係剛整起. 炎燒帶子壽司同牛油燒過, 好香~ 同帶子好夾.最後食咗個燉蛋, 燉蛋燉得啱啱好, 食落口感幾滑, 唔錯.下次都會嚟嘅, 希望有三文魚腩食啦!
2015-01-06
是次消費
每人約HK$100 (晚餐)
FEB 15

買左飛睇9:30~唔想走太遠食晚餐, 就係戲劇附近揀一間, 本來諗住揀丼丼屋, 不過價錢偏貴, 最後揀左隔離的元氣壽司, 剛剛好對正戲院~ 依度都幾多人, 剛好行到過去就有位, 入到去個位都幾迫, d椅貼得好近, 隔離有個細路係度踢腳, 係完全感覺到....所以坐左落去都唔敢周圍郁, 怕影響到人. 至於食個方面多數會揀火灸類的壽司, 之前試過普通的刺身, 都係一般般, 今次仲試左牛肉壽司, 比較un, 但大大塊, 幾抵食~元貝大大粒, 唔會有鯹味, 八爪魚有少少硬, 蝦都唔錯~
FEB 15

這個月收心養性, 多了時間安在家中, 無非都是為新計劃準備。放工回家前肚餓已嗚嗚作響, 但最後還是選擇回屯門看看最近有什麼食肆。由華都新都一路行到市廣場二期, 竟無一間令我有想闖進試試的衝動。最後輾轉起伏一輪, 選擇了這家在元氣壽司再入的陰暗角落裡, 這家拉麵店。早知在港拉麵風已到尾聲, 漸漸有人覺得近百元一碗的日本拉麵根本不值。有些更是以精油代實料, 魚目混珠的索價。這裡晚飯, 基本都是百元基本, 拉麵套餐加小食加飲品, HK$88, 還有加一。點了他們的赤吉辣肉碎豚肉拉麵。湯底用上豬骨, 雞骨熬製, 加上沖繩辣...
是次消費
每人約HK$90 (宵夜)
FEB 15

歸家前食幾粒壽司當消夜,附近有間元氣壽司,就選這間吧! 晚上十時入店,十時半last order, 十時四十五分關門,店內依然食客旺場,還不斷有客進場,根本可以慢慢食不用趕~ 這個時間我們是不會選擇迴轉枱上的壽司,當然是入單特別為我們去造~好快,壽司被捧出來,先食一件三文魚腩壽司 …… 噢洩!如此肥美的三文魚腩,竟然配給我一件既黏又癡牙的壽司飯,我不氣餒去食第二件筋子壽司…… 結果同樣如此! 枉我一直信任元氣壽司店,但這晚於這店的壽司出品竟比放題店的更差劣!真失敗!希望日後能有所改善 ~
2015-02-07
紀念日
是次消費
每人約HK$130 (午餐)
FEB 15

說到香港的壽司,分店眾多的除了爭鮮,應該就要輪到元氣壽司了吧~一直聽好多朋友推薦它家的高性價比下午茶,可惜這個優惠只在平日才有,週末的話,只能花正價來享用壽司咯~每一個元氣壽司分店的門口都有一個排號機,如果下載了元氣壽司的APP,就可以看到搖距取號的鏈接,小編親測,點開之後居然還要再下一個搖距取號的APP,好麻煩的說。如果小夥伴不怕繁瑣,就下來試試吧,豆豆就不浪費流量了(傲嬌狀~) 元氣壽司的內部裝潢簡約明亮,色調偏暖,很適合就餐。雖說回轉壽司一直在供應著,但大家為了吃到更加新鮮熱騰的壽司,一般...
Top