2013-11-10 306 瀏覽
多次到龍翔中心都沒有到這店光顧過, 今次是第一次.入座時已經無人招呼, 自己找位子, 叫了多次也又沒有人來執拾. 點了下午茶餐: 牛肚麵: 五塊大小不一的牛肚, 煮得太腍, 又完全沒有味道.牛什米線: 米線太腍, 有點糊! 牛肺,牛榜...又是沒有味道; 三小塊牛肚味道如上, 牛腸只有兩丁小粒,份量少得可憐 豬扒飽: 豬扒也是沒有味道,又薄又細, 下了大量沙律醬, 包身又是縮水大小...這裡價錢雖然平, 但食物完全無味, 而且份量少得可憐; 加上差勁的服務和很滑很跣的地板, 應該沒有下次了..
多次到龍翔中心都沒有到這店光顧過, 今次是第一次.

2013-11-09 133 瀏覽
一入間茶餐廳已經發現無人, 心諗金大間茶餐廳都冇人…… 諗住可以好快有野食,於是我叫左個梅菜扣肉飯,我朋友叫左個水煮牛肉,先講梅菜扣肉 , 買相可以,但係 d肉好硬 ,肥肉又少 ,調味又唔好食,明顯煮既時間唔夠,醃肉又醃得唔好 LA!!!就算唔好食都唔好咁難食LA!!! 我朋友嗰個都水煮牛肉, 一d都唔似水煮牛肉, 紙係好似有d紅色汁咁,味道又唔夠,又唔辣 ,一d都唔似水煮牛,好似d餸頭餸尾 炒埋一碟咁!!!另外d火記 好似全部都好生手咁,叫佢地 都冇乜反應, 雖然入一間茶餐廳唔應該有咁高既要求,都唔好太差 !!!呢間茶餐廳 只此一次,以後都唔會再去!!!
2013-10-07 60 瀏覽
這餐廳到今年都己好少去.因為食物水準一直下降,同成日加價關係上次食燒味飯加飲品要$43元了,又加了價,43元但是得20元質數,义燒又干,飯又硬今日叫粥餐叫肉丸粥加义腸1.肉丸粥比你是粉麵那些豬肉丸,真是超難食,粥完全冇味,(佢又唔整鱼旦粥,雲吞粥)2.义腸真係3條腸但超少义燒....差不多是冇我今日後真是不會再去

今日叫粥餐叫肉丸粥加义腸

2.义腸真係3條腸但超少义燒....差不多是冇

我今日後真是不會再去
2013-09-04
  • 沒有
2012-03-27 57 瀏覽
在龍翔中心吃下午茶,金飯碗餐廳是比較便宜的選擇。兩個人吃了一碗麵加兩個下午茶餐,五十元有找,十分經濟。我們吃了~雲吞河($13):份量十足,但河粉太腍,雲吞亦沒有蝦味,只是很普通的貨式。芝士漢堡豬仔包($16):製作簡單,只是用豬仔包夾着一塊豬柳漢堡、一片芝士和一片蕃茄,味道尚可。免治牛肉芝士三文治($16):同樣是做法不困難的食物,質素一般,未至於要用好吃來形容。熱檸茶:凍飲要加$2,所以我喝了熱檸茶,真的熱騰騰。總結而言,金飯碗餐廳的下午茶可以一試。

我們吃了~
雲吞河
芝士漢堡豬仔包
免治牛肉芝士三文治
熱檸茶:凍飲要加$2,所以我喝了熱檸茶,真的熱騰騰。
熱檸茶
總結而言,金飯碗餐廳的下午茶可以一試。
2012-03-18
2010-12-07 33 瀏覽
記得幾年前, 每個星期都會來這一區為一個住在竹園邨的小女孩補習. 補了大約一年就沒有補了. 幾年後的今日, 因工作關係再重臨這地區, 發現在很多地方也有裝修工程, 應該是翻新吧.工作至差不多二時才發覺自己未吃午飯. 一個人都不知食什麼好. client提議我步行至山下的龍翔中心食lunch, 原因是多一點選擇.之前沒有看過食評, 而且我又肚餓, 所以我就求祈找了這間餐廳食lunch.叫了下午茶餐:沙爹牛肉炒烏: 份量很細, 小學生都不夠食, 牛肉只有三至四小塊, 很咸, 沒有沙爹味熱杏箱: 沒太多杏味, 味道如同飲白色的熱水一樣是否因為這個餐只是 $23 就這樣敷衍客人呢? 太離譜了吧....如果再有機會在這區工作, 一定不會再光顧, 一定不會!!!!!

叫了下午茶餐:

熱杏箱: 沒太多杏味, 味道如同飲白色的熱水一樣

好難食
餐牌
2010-11-29
餐牌
2010-11-18 15 瀏覽
與親友13大,2小,共13人在黃大仙,恩世伯提意嚟呢間金飯碗,我們叫了10個餸.咕嚕肉-->>好味,但..碟頭很細~炸魷魚-->>既炒漿完全唔掂,唔脆既,不吃也罷~瑤柱扒豆苗--->>呢個最好食,又夠味~粟米班塊--->>魚塊好少,不過,汁好多,好好味......我講過"汁"咋~椒鹽豬扒 -->又嚡,又Un,又難食,食友們..千祈唔好叫呢個餸啊~羊腩煲 -->>一件都沒食過,唔知味道~生菜鯪魚球豆腐煲-->>淡而無味,不吃也罷~涼瓜炒牛肉 -->>自己炒會好過佢,因為.....冇味既~黑椒牛仔骨--->>味道剛好,不會太咸,但.....好Un,差點咬甩牙~"乜乜"冬菇玉子豆腐 --->>(呢個忘了拍照) 好味,不過,很奇怪的, 連玉子豆腐既Size,都可以縮水既,甘拜下風~總括 : 街坊小店,格局狹小都冇所謂,只是碟頭真的細得可憐,

我們叫了10個餸.

咕嚕肉-->>好味,但..碟頭很細~
炸魷魚-->>既炒漿完全唔掂,唔脆既,不吃也罷~
瑤柱扒豆苗--->>呢個最好食,又夠味~
羊腩煲 -->>一件都沒食過,唔知味道~
生菜鯪魚球豆腐煲-->>淡而無味,不吃也罷~
涼瓜炒牛肉 -->>自己炒會好過佢,因為.....冇味既~
連玉子豆腐既Size,都可以縮水既,甘拜下風~

味道又差,因此,個人而言,一次就夠了~

2010-11-17
$34.00 (晚餐)
  • 瑤柱扒豆苗
2010-10-04 13 瀏覽
係黃大仙揾食真係無mug好選擇, 金飯碗就勝在茶餐有好多款,有燒味有魚旦粉麵,同一般茶餐廳既menu,同老公上次來tea 老公叫左個楊洲炒飯茶餐廿幾蚊,心知都唔會有幾大碟,點知上到枱既係細路仔炒飯,無味道無料無香味兼唔夠熱,我可以接受size細,但係唔好咁無誠意去炒碟咁gei嘢出來呀為安全計最好係食常餐,好彩塊面包都係軟既,而西班牙奄列都ok la,有d茄汁有d餐肉有d腸仔,將佢飛邊夾住麵包lei食,飲啖奶茶都唔錯上次食過佢餐肉面今次食紅腸,又ok wow,都有5塊同埋真係煎得幾香脆加埋有剩gei蛋邊同辣椒油都算la,有時真係要降低下d要求等自己食得開心d
有燒味有魚旦粉麵,同一般茶餐廳既menu,
但係唔好咁無誠意去炒碟咁gei嘢出來呀

加埋有剩gei蛋邊同辣椒油都算la,
有時真係要降低下d要求等自己食得開心d
香脆紅腸麵
2010-10-03
香脆紅腸麵
2010-07-04 6 瀏覽
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^幫襯過幾次 , 都係下午茶餐, 今次叫左凍奶茶 , 熱好立克 , 干炒牛河和叉燒腸粉凍奶茶既味道好淡 , 干炒牛河細碟 , 冇乜味咁叉燒腸粉唔滑 , 都係冇乜味咁綜合幾次下午茶既結果 , d食物都係唔多掂味道有待改進 , 不過唔知食正餐會唔會好食d呢?!^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

幫襯過幾次 , 都係下午茶餐,
今次叫左凍奶茶 , 熱好立克 , 干炒牛河和叉燒腸粉
凍奶茶既味道好淡 , 干炒牛河細碟 , 冇乜味咁
叉燒腸粉唔滑 , 都係冇乜味咁
綜合幾次下午茶既結果 , d食物都係唔多掂
味道有待改進 , 不過唔知食正餐會唔會好食d呢?!

本人是屋村街坊, 幫襯呢間擺明做屋村生意的茶餐廳, 都沒有抱太多的要求. 但做街坊生意最重要"老實"痳. 食物質素一般過一般, 嚴格一些, 可說是差. 近幾年. 他己每年都加價, 這些都還可以理解, 但生意手法真的有點令人看不過眼. 早餐還說可以. 但晚上小菜, 款款多是以多油少料為主, 肉飯薄如紙張. 點了紅衫魚, 上枱時見到的, 就是二條小無可小似手掌般大的紅衫魚魚毛, 員工說今天沒有正常size 的紅衫. 所以換了二條小的出來. 但重點是. 點菜時這點她從沒有交帶過. 那差員工回答時還是大大聲, 好像是要我快點收聲似的. 最過份是到最尾, 攞單出去櫃面付款, 承惠237元, 我拿出五元給收銀找續, 她一收到張五百元便很快就放進櫃通, 之後快速地找上63元, 之後她便慢起來, 想關櫃通, 我拿著63元呆一呆, 再想一想. 她還沒有找餘下的200元給我, 我便開口再問她. 她才施施然補上200給我. 我再細心看看收銀櫃面上是貼上. " 請當面點算清楚, 過後不理" 的字句. 我再和其他街坊談論過後, 街坊們也有頪似的經歷. 無心之失不會有那麼多次吧!

2010-05-08
2009-09-20 4 瀏覽
通粉好粉, 檸茶好像一杯糖水, 丁面太林,從未食遇咁難食的早餐, 呢一世都不會再去......

通粉好粉, 檸茶好像一杯糖水, 丁面太林,

從未食遇咁難食的早餐, 呢一世都不會再去......
2009-09-18
$22 (早餐)
2009-07-18 40 瀏覽
豆腐班腩飯 落單兩分鐘未夠, 碟飯就上桌, 在這兒食過咁多次, 從未試過咁有效率 咁快當然無好野, 無論餸, 飯及芡汁都放涼了 豆腐有四大件, 班腩有五件, 唔熱之餘, 班腩外層早早已又濕又稔, 雖然炸過但一點兒都唔脆 對這兒的午市中式飯非常失望, 寧願叫返下午茶炒粉麵飯, 起碼都叫開個鑊炒過-------難食的一餐---------
豆腐班腩飯

咁快當然無好野, 無論餸, 飯及芡汁都放涼了

-------難食的一餐---------
豆腐班腩飯
放涼了之餘, 班腩又濕又稔
對這兒的碟頭飯好失望
2009-07-13 14 瀏覽
這兒的晚飯小菜幾經濟, 可惜水準時高時低, 而最大缺點係要等好耐, 有時甚至漏單若要食蒸魚, 都會來這兒食, 因選擇多 檸檬蒸烏頭 ($38, 包湯及飯)--等左20 min, 今次蒸的時間掌握得好, 魚肉唔會鞋--烏頭尚算大條厚肉--雖然只有三片檸檬, 但清新的檸汁好出味, 像西檸雞的汁, 帶著清甜 , 自己係屋企好難調到這種味道 蘿蔔牛腩煲 ($38, 包湯及飯)--等左超過半個鐘, 食完條魚先來--牛腩牛筋蘿蔔都夠稔又入味, 可以超鹹, 鹹到超出人體可接受的上限 現場爆滿, 因出菜出得慢, 食客好多都不停追單, 有些等得不耐煩寧願取消單每次晚市來都為左蒸魚, 但一定要有萬分的耐性
若要食蒸魚, 都會來這兒食, 因選擇多
檸檬蒸烏頭 ($38, 包湯及飯)
--等左20 min, 今次蒸的時間掌握得好, 魚肉唔會鞋
--烏頭尚算大條厚肉
, 自己係屋企好難調到這種味道
蘿蔔牛腩煲 ($38, 包湯及飯)
--等左超過半個鐘, 食完條魚先來

每次晚市來都為左蒸魚, 但一定要有萬分的耐性
檸檬蒸烏頭: 清新的甜檸汁
鹹得過份的蘿蔔牛腩煲, 仲要等左半個鐘以上先來
例湯: 尚算ok, 不太濃不太淡
2009-07-12 53 瀏覽
星期一至日一到下午二時, 這兒都人山人海, 星期日更加插針都插唔入2 pm 至 6 pm除了有特價炒粉麵飯外, 還有特價湯粉麵平時賣 $17, 特價賣 $13, 雖然轉了用較矮的寬口碗, 但份量都唔少 雲吞麵--選了粗麵, 因感覺上比幼麵較少梘水味, 這兒的粗麵配醋好夾--有四粒雲吞, 每粒雲吞都有三隻蝦, 所以個餡係蝦多豬肉少 墨丸河--河粉好滑--以往好少叫河粉, 因碗細河粉多湯少, 食到一半d河粉已索晒d湯, 但今次無出現此問題--墨丸實淨彈牙, 少粉, 可惜墨魚味不重

雲吞麵

墨丸河
--河粉好滑
--墨丸實淨彈牙, 少粉, 可惜墨魚味不重
$13雲吞粗麵
一粒雲吞三隻蝦
$13墨丸河
每日 2pm 至 6pm 特價時段, 好抵食!
2009-06-28 12 瀏覽
星期日tea --- 金飯碗同平日一樣 2 pm 開始, 價錢同平日一樣, 所以逼爆 什錦炒烏冬 + 熱好立克 ($23) 好細碟, 之前係度食tea都食過干炒牛河, 西炒飯及上海粗炒, 但今次的炒烏冬係最細碟的, 唔通烏冬的成本高d所以細碟d? 所謂什錦, 只是火腿絲, 少少芽菜及三隻未去腸的蝦仁, 咁就叫"什錦", 好唔抵!!!!! 不如改名叫火腿絲炒烏冬算啦 味道唔好, 只得過鹹字, 好似唔夠糖, 係咪轉左廚師? 熱好立克: 以前都係度飲過幾次, 今次就好孤寒, 落得好少好立克粉, 好淡!!!! 最恐佈係飲到最尾, 竟然有粒檸檬核!!!!!!!!!!!! 係別人吐出來嗎? 無洗杯? 好嘔心呢

什錦炒烏冬 + 熱好立克 ($23)

不如改名叫火腿絲炒烏冬算啦

味道唔好, 只得過鹹字, 好似唔夠糖, 係咪轉左廚師?

什錦炒烏冬: 只有火腿絲, 芽菜及幾隻蝦, 又好細碟
2009-06-20 9 瀏覽
又黎食下午茶抵食炒粉麵飯 + 熱飲 ($23) 西炒飯--唔似用隔夜飯炒, 因飯粒幾軟身, 但又唔會炒得過稔, 唔會爛, 幾好!--味道好好的西炒飯, 色香味俱全, 能充份帶出蕃茄汁的酸甜--蝦仁雖多, 但好難食 , 像落得太多梳打粉, 令蝦仁味道及質感都失了真, 得個爽字
又黎食下午茶抵食炒粉麵飯 + 熱飲 ($23)

西炒飯
--蝦仁雖多, 但好難食
西炒飯 + 熱飲: $23, 故份量無正價咁大碟
除左蝦難食外, 其餘味道都不錯